Dnes je 22. listopad 2024, svátek má Cecílie
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Známe vítěze soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, cenu dostal i Karel Gott Vytvořit článek
Známe vítěze soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, cenu dostal i Karel Gott
Redakce GastroIN - 22. 06. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

21. 6. 2012 - PLZEŇ - Nejlepším českým výčepním plzeňského ležáku se stal Ota Haurythun z pražské restaurace U Pinkasů v Praze.

S titulem Pilsner Urquell Master Bartender České republiky získává možnost uvařit si s plzeňským sládkem Václavem Berkou vlastní várku do své provozovny a v říjnu se utkat s nejlepšími výčepními z dalších zemí v mezinárodním finále sedmého ročníku soutěže. Během slavnostního večera byl zároveň Karlu Gottovi udělen titul Čestný znalec plzeňského piva.


Slavný plzeňský rodák Karel Gott, jenž si s oblibou před přídavky na svých koncertech dopřává třetinku chlazené plzně, spolu se starším obchodním sládkem Václavem Berkou poblahopřál novému mistru v čepování a přijal titul Honorary Connoisseur – Čestný znalec. Titul uděluje Plzeňský Prazdroj věrným příznivcům značky Pilsner Urquell, kteří dlouhodobě pomáhají při šíření jejího věhlasu.

„Zvítězit v roce, kdy Pilsner Urquell slaví své 170. výročí, a přijmout blahopřání čestného znalce pana Gotta, to je zvlášť potěšující. Samozřejmě se teď budu připravovat na ostrý souboj se zahraniční konkurencí, ale vyhrát v zemi, kde se plzeňský ležák zrodil, považuju za to nejdůležitější a mám z toho upřímnou radost. Je to už počtvrté za sebou, kdy jsem se dostal do národního finále. Každým rokem jsem se posunul o něco dále a řekl jsem si, že buď letos, nebo nikdy,“ podělil se o bezprostřední pocity mistr výčepní Ota Haurythun.

 

Osmnáct nejlepších výčepních a barmanů (17 mužů a 1 žena) vzešlo z kvalifikace a přísného výběru odborné poroty. V úvodním testu museli soutěžící prokázat dostatečné teoretické znalosti a důvtip při řešení zadaných úkolů, následně odborná porota inkognito prověřila jejich dovednosti v praxi přímo v restauracích, kde soutěžící působí. Zcela novým prvkem soutěže bylo čepování piva pro tisíce lidí při koncertu skupiny Mandrage na nádvoří plzeňského pivovaru v předvečer finálového klání.

Finalisté se sešli 19. června v plzeňském pivovaru, aby poměřili své dovednosti a znalosti v několika dalších disciplínách. Kromě dokonalé techniky čepování piva Pilsner Urquell na několik způsobů museli soutěžící obstát v náročné prověrce znalostí také z historie a výroby prémiového ležáku. „Porota zároveň velmi přísně posuzuje prezentaci piva, jestli výčepní dokáže přesvědčit o tom, že nabízí pivo s unikátními vlastnostmi, jedinečným postavením
a 170letou historií. To vše by mělo přispět k pivní kultuře a zážitku, s kterým si host tento nápoj vychutnává,“ doplnil kritéria odborné poroty starší obchodní sládek Václav Berka.

Skvělé druhé místo vybojoval Miloš Protiva z kadaňského Švejk Restaurantu a třetí pozici si svým výkonem zasloužil Tomáš Hrnčíř z Lokálu U bílé kuželky v Praze. O své zkušenosti a znalosti se talentovaní výčepní podělí také na letošním Pilsner Festu, kde si budou moci zájemci osvojit něco z umu mistrů výčepních a kde si také ležák Pilsner Urquell díky svému 170. jubileu zaslouží mimořádnou pozornost.

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určena všem cílevědomým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a ležák Pilsner Urquell. K úspěchu v soutěži je nezbytná dokonale zvládnutá technika čepování, vzorná péče o pivo, vynikající znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a především charizma, se kterým je třeba zákazníka přesvědčit o kvalitách plzeňského ležáku. Světové finále se uskuteční symbolicky v Plzni 5. října, tedy přesně v místě a dni, kde byl Pilsner Urquell před 170 léty poprvé uvařen. Motivací je kromě titulu mistra světa v čepování také odměna 10 000 eur.

Tři nejlepší čeští výčepní 7. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender

1. Ota Haurythun, restaurace U Pinkasů, Praha

2. Miloš Protiva, Švejk Restaurant, Kadaň

3. Tomáš Hrnčíř, restaurace Lokál U bílé kuželky, Praha



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 16 hodinami
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu