Dnes je 21. listopad 2024, svátek má Albert
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Závod výčepních Pinkasova noční můra Vytvořit článek
Závod výčepních Pinkasova noční můra
Redakce GastroIN - 14. 10. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Načepovat 10 půllitrů piva Pilsner Urquell a vyběhnout s nimi 41 schodů v co nejkratším čase – takový úkol čekal na účastníky tradičního závodu výčepních Pinkasova noční můra.

Do jednoho z nejoriginálnějších pivních závodů světa se letos zapojilo 30 výčepních z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Norska, Japonska, Švédska, Velké Británie, Rumunska a Itálie. „Už čtrnáct let ctíme tímto závodem práci těch, kteří se již od roku 1843 starali o nejvyšší kvalitu čepovaného piva a pečovali o to, aby hosté dostali čerstvé pivo přímo ze sklepa. Těší mě rostoucí popularita závodu, do kterého se nám hlásí stále více českých i zahraničních výčepních,“ vysvětluje smysl závodu Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun provozující restauraci U Pinkasů. 

Ze sklepa až do prvního patra

Historie tohoto fascinujícího závodu sahá až do roku 1843, kdy Jakub Pinkas, zakladatel pražské restaurace, změnil způsob, jakým se pivo hostům podávalo. „V té době se pivo čepovalo do džbánu, ze kterého si ho hosté u stolu nalévali do sklenic. Jakub Pinkas ale začal čepovat plzeňské pivo přímo do půllitrů ve sklepě, odkud je následně obsluha vynášela hostům nahoru. Ze sklepa, kde bylo pivo u ledu, běhali
do prvního patra, čímž zdolávali 41 schodů. Za celodenní směnu překonali až pětadvacet tisíc schodů. Díky tomuto novému způsobu servírování dostávali hosté pivo vždy vychlazené a čerstvé,“
připomíná historické kořeny soutěže Karel Doubek.    

Soutěž o slávu a prestiž

Rychlost a kvalita čepování činí soutěž Pinkasova noční můra světově jedinečnou. Obě kritéria letos hodnotila odborná porota složená z renomovaných osobností: Václava Berky, emeritního vrchního sládka Plzeňského Prazdroje, Tomáše Babici, výčepní legendy restaurace U Pinkasů a Kláry Brodecké, historicky první vítězky prestižní soutěže mistrů výčepních Pilsner Urquell Master Bartender.  

Závody tradičně odstartovala v jednu hodinu odpoledne kvalifikace. 30 výčepních s šesti načepovanými půllitry absolvovalo trasu na prostranství před hospodou, následně pak 15 nejrychlejších postoupilo do odpoledního finále. To se běželo stejně jako za starých časů s deseti vlastnoručně načepovanými velkými pivy ze sklepa
do prvního patra restaurace. 

Pilsner Urquell si od uvaření první várky v říjnu 1842 zakládá na kvalitě piva. Stejně tak dbáme na jeho správné načepování. Proto oceňujeme nadšení a zájem všech výčepních, kteří se snaží, aby host dostal v půllitru ten nejlepší zážitek. Výčepní
U Pinkasů byli v péči o pivo vzorem už v 19. století a jejich odhodlání donést hostovi co nejrychleji perfektně načepované pivo i po schodech až ze sklepa nás inspirovalo pro novou tradici „Běhu“, který je zábavou i zkušeností pro každého výčepního,“
říká Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje. 

Vítězem letošní Pinkasovy noční můry se zaslouženě stal pražský výčepní z restaurace Na Markétě s časem 1:41:32. „Je to nepopsatelný pocit, cítím se skvěle. Trénink probíhal vlastně každý den v práci, ale nijak zvláštně jsem se nepřipravoval. Možná i proto jsem vyhrál. Všem moc děkuji. Těším se na další ročník. Doufám,
že vítězství obhájím,“
dodává vítěz Jan Lukeš. Stříbro převzal Jakub Stach za čas 1:42:01 a na třetím místě doběhl Jacek Maliszewski s časem 1:42:09.

Hlavní cenou pro vítěze je voucher v symbolické hodnotě 1842 Kč a 50litrový sud piva Pilsner Urquell. Kromě toho se ale vítěz tohoto unikátního závodu také samozřejmě stává součástí slavné tradice Restaurace U Pinkasů. Jeho jméno se zapisuje
na koženou výčepní zástěru, na které jsou uvedeni všichni nejlepší závodníci z minulých ročníků.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 17 minutami
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - před 9 hodinami
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Redakce GastroIN - 20. 11. 2024
Doby, kdy se masem z humra pohrdalo, jsou ty tam. Dnes tohoto korýše, který vyniká svou nasládlou chutí a pevnou strukturou, serví...
Reklama   •   Koupit reklamu