Dnes je 11. duben 2025, svátek má Izabela
Úvod Aktuality Zámek Napajedla se naplno otevírá veřejnosti Vytvořit článek
Zámek Napajedla se naplno otevírá veřejnosti
Redakce GastroIN - 07. 04. 2011    0 Líbil se vám tento článek?
6. 4. 2011 NAPAJEDLA – Zámek v Napajedlích na Zlínsku zahájí letošní – v pořadí třetí sezónu ve své novodobé historii – v sobotu 16. dubna tradičními Velikonočními trhy. Trhy budou letos obohaceny o různé delikatesní produkty drobných výrobců. Zámecké brány se otevřou v 9 hod. ráno a program bude probíhat až do 18 hod. Stejně jako vloni se návštěvníci mohou těšit nejen na prodej drobných velikonočních výrobků, ukázku klasických velikonočních řemesel – drátkování, malování kraslic, řezbářství apod., ale mohou také ochutnat delikatesy jako marmelády, paštiky, sýry, koláčky atd. „Pro nejmenší připravujeme zábavu v podobě dětské dílničky, kde si děti mohou vyrobit drobnosti pro radost a tvořit. Dospělí si zase mohou zpříjemnit odpoledne posezením v zámecké kavárně s domácími zákusky. Po celý den v každou celou hodinu začíná prohlídka historických sálů zámku,“ uvedla manažerka zámku Petra Psotková. Zámek Napajedla je od této sezony otevřen celoročně (ještě vloni se prohlídky konaly jen na objednávku). Prohlídky začínají každou celou hodinu od 10 do 16 hod. Zámecká kavárna má otevřeno až do 18 hod. V této sezóně proběhnou na zámku také dvě výstavy, zvyšuje se zájem o svatební obřady a hostiny, budou zde probíhat kurzy vaření, univerzita fengshui či workshopy pro ženy. „Díky zpřístupnění zámku a ve spojení s nedalekým hřebčínem, Baťovým kanálem či páteřní cyklostezkou se Napajedla stávají zajímavým turistickým cílem“, dodává Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zámek Napajedla pochází z poloviny 18. století. Jde o šlechtické sídlo ve stylu pozdně francouzského baroka. Tří podlažní stavbu s více než 50 místnostmi obklopuje desetihektarový park v anglickém stylu se vzácnými dřevinami a romantickým rybníčkem s lekníny. Zámek ve 30. letech minulého století koupil pro firmu Baťa její tehdejší majitel Jan Antonín Baťa. Plánoval zde vybudovat místo pro obchodní setkávání obchodníků z celého světa a rodinné sídlo. Zámek po roce 1945 připadl podniku Fatra Napajedla, který ho občas využíval k reprezentačním účelům. Návštěvníky překvapí, jak krásné a bohatě zdobené interiéry se zde i po letech dochovaly. Ohromí už majestátní vstupní schodiště v zámeckém foyer s jedinečnými malbami na zdech, ústící do prosluněného kulatého zrcadlového sálu s křišťálovým lustrem. Také další místnosti jsou vybaveny dobovým nábytkem i nádobím a dýchají atmosférou „starých zlatých časů“.


TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 23 hodinami
Blíží se Velikonoce a Pilsner Urquell opět sáhl k tradici a vyslal do Vatikánu 2025 lahví svého ležáku. Těm včera přímo v areálu P...
Redakce GastroIN - 09. 04. 2025
Na trhu s pokladními systémy dochází k akvizici. Matka společnosti Dotykačka ČR, která je nejrozšířenějším pokladním systémem na t...
Redakce GastroIN - 07. 04. 2025
Chcete zažít atmosféru vzdálených zemí, poznat jejich kulturu a ponořit se do zvyků a tradic? Festival Culturea vám letos přiblíží...