Kvalitu originálních přírodních ovocných mandlových likérů společnosti Ratafia Almond Spirit stvrdilo ocenění Double Gold v jedné z nejprestižnějších mezinárodních soutěží hodnotících alkoholické nápoje – San Francisco World Spirits Competition (SFWSC), která se koná každoročně v americkém San Franciscu v Kalifornii.
Zní to jako pohádka, zvlášť když za tímto nesporným úspěchem stojí Růženka. Ve skutečnosti se ale nejedná o Růženku šípkovou, nýbrž Kleinerovou, manželku uznávaného lihovarníka z moravského Žešova. To ona je totiž autorkou receptu, podle kterého Jan Kleiner namíchal úžasné likéry, které očividně zaujaly i porotu zmíněné renomované soutěže. Ta ocenila přírodní ovocný višňo-mandlový likér a ovocný likér z aronie (černých jeřabin) s dotekem mandle v letošním nabitém ročníku likérů hned dvojitou zlatou medailí. Třetí vzorek od stejných autorů, s názvem Mandlička, získal medaili bronzovou. Podobného uznání se nedostalo v naší novodobé historii ještě žádným tuzemským ovocným likérům.
Soutěž SFWSC byla založena v roce 2000 a jde o největší soutěž svého druhu v Severní Americe a jednu z největších a nejvýznamnějších soutěží tohoto druhu na světě. Přibližně 5 500 vzorků lihovin letos hodnotilo v slepých degustačních testech na 70 porotců z řad renomovaných odborníků na alkoholické nápoje jako jsou destilatéři, mixologové, novináři a sommeliéři z celého světa. Dvojitou zlatou medaili obdrží produkt pouze tehdy, když mu všichni porotci jednomyslně udělí zlatá ocenění. Ovocné mandlové likéry společnosti Ratafia Almond Spirit manželů Kleinerových se tak zařadily mezi TOP likéry a lze je právem považovat za jedny z nejlepších na světě.
NĚCO ZE ZÁKULISÍ VÝROBY
K produkci 100 000 lahví mandlových likérů je nejprve zapotřebí vykoupit od farmářů 45 tun vysoce kvalitních vyloupaných mandlí. Následně se pomocí speciální technologie, reflektující postupy moderní vědy, získá z těchto plodů nejjemnější, dokonale aromaticky vyvážená mandlová silice, jež uchovává všechny důležité složky, bez nichž se nedá dosáhnout co možná nejlepšího výsledku.
Jak říká sama autorka receptu Růženka Kleinerová: „Jadérka mandlí není vhodné zpracovat stejným způsobem jako jejich dužinu, protože veškeré esenciální silice jsou v dužině uchovávány na jiné bázi než v samotném jadérku, které přechovává svůj genetický potenciál, a proto se v nich shromažďují nejcennější aromatické látky.“
Zdroj: RATAFIA ALMOND SPIRIT s.r.o.