Dnes je 24. listopad 2024, svátek má Emílie
Úvod Aktuality Vinaři se utkají o zlaté nůžky ve Velkých Bílovicích Vytvořit článek
Vinaři se utkají o zlaté nůžky ve Velkých Bílovicích
Redakce GastroIN - 15. 02. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Již 19. ročník Mistrovství ČR v řezu révy vinné - Memoriál Jana Hajdy zamíří letos do Velkých Bílovic. V pátek 23. února se zde uskuteční soutěž, ve které vinaři ukazují svoji zručnost při řezání keřů révy vinné. Akce pořádaná pravidelně Svazem vinařů ČR ve spolupráci se společností BS vinařské potřeby se tentokrát uskuteční ve Vinařství Vladimír Tetur.

Kdo se letos stane mistrem České republiky v řezu révy vinné ukáže v pátek 23. února další ročník oblíbeného vinařského klání ve Velkých Bílovicích. Nejvýznamnější vinohradnická událost roku každoročně budí zájem veřejnosti i několika desítek soutěžících řezačů.

„Soutěžící představí odborné porotě svoji šikovnost a praktické zkušenosti v této poměrně unikátní disciplíně, kde nerozhoduje primárně rychlost, ale kvalita a čistota řezu při řezání 25 hlav keřů révy vinné,“ uvedl jednatel společnosti BS vinařské potřeby, Miloš Balga a doplnil, že tentokrát bude úkolem řezačů prořezat keře odrůdy Rulandské šedé s rokem výsadby 2011.

Zimní řez révy se podle prezidenta Svazu vinařů ČR, Martina Chlada, řadí ke klíčovým pracím na vinici a jeho správné provedení má výrazný vliv na zajištění kvalitní úrody. „Řezači mají povoleno použít pouze mechanické nářadí. V případě tohoto vinohradu doporučujeme vzhledem k síle dřeva také pilku,“ upozornil Martin Chlad.

O mistrovský titul i hlavní trofej v podobě zlatých nůžek se nejprve utkají soutěžící starší 21 let v kategorii ELITE a následně potom předvedou své schopnosti žáci a studenti odborných škol a mládež do 21 let včetně v kategorii JUNIOR. Ve speciální soutěžní kategorii potom budou zvlášť oceněny soutěžící ženy.

V areálu vinařství bude v průběhu celého dne připravený pro vinaře i diváky doprovodný program, jehož součástí bude prezentace partnerů soutěže i stylové občerstvení spojené s degustací místních vín, ale také přednáška Martina Vrabce ze společnosti Biocont na téma Řez révy vinné v širších souvislostech.

Soutěž vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví. Za předchozích 18. ročníku si akce získala velkou oblibu a v posledních letech se jí účastnilo pravidelně kolem osmdesáti soutěžících.

PROGRAM AKCE

7:30 – 8:30 registrace soutěžících 8:30 - 9:00 začátek soutěže (kategorie Elite, následně kategorie Junior) 10:30 odborná přednáška Řez révy v širších souvislostech

(Ing. Martin Vrabec, BIOCONT)

13:30 vyhodnocení soutěže, předání cen

 

Více informací i způsob registrace naleznete na www.vinarskepotreby.cz



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 22. 11. 2024
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu