Dnes je 21. listopad 2024, svátek má Albert
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Velikonoce se blíží. Udělejte si je už o víkendu Vytvořit článek
Velikonoce se blíží. Udělejte si je už o víkendu
Redakce GastroIN - 12. 04. 2011    0 Líbil se vám tento článek?
 12. 4. 2011 VÝCHODNÍ MORAVA – Ve znamení blížících se Velikonoc se ponese řada akcí pořádaných tento víkend. Na své si přijdou milovníci tradic i třeba kvalitních, v souladu s přírodou vyrobených potravin. Právě pro ně se uskuteční už třetí farmářský trh v prostorách základní školy ve zlínské Štípě, jenž dostal tentokrát název Velikonoční. Uskuteční se v sobotu 16. dubna od 8 do 12 hodin. „Bude opět jedinečný. Rozšířili jsme sortiment a vybrali nejlepší farmáře z našeho kraje,“ prozradila Romana Miková z pořadatelského projektu Nakupujeme lokálně – Nalok.cz. Kdo přijde, může se těšit třeba na produkty Řeznictví U Kusáků, které je vyhlášené selským masem pocházejícím výhradně z okolních ekofarem. Nabízí také selské produkty vyráběné tradičním řemeslným způsobem bez použití rychlosoli a jiné chemie – třeba maso uzené na trnkovém dřevě, s přidáním česneku a koření od okolních farmářů. Chybět nebudou ani živé ryby z rybářství Dujsík, domácí vejce, chlazená kuřata a krůty z farmy v Prasklicích, domácí těstoviny, sýry, včelí produkty či nejlepší frgály. Zájemci si budou moci nakoupit i velikonoční ozdoby. Ve stejný den, tedy v sobotu 16. dubna, uspořádá Slovácké muzeum v Uherském Hradišti první z pravidelných tvořivých programů s názvem Tvoříme v muzeu. Uskuteční se od 9 do 13 hodin v hlavní budově muzea. Interaktivní program je určený nejen pro rodiny s dětmi, ale i pro seniory a handicapované. „A co se můžete naučit? V bezprostředním čase před Velikonocemi to bude pletení pomlázek – žil, drobných košíků z pedigu a zvládnutí základů košíkářské techniky. Jako lektoři se zájemcům budou věnovat vedle odborných pracovníků muzea také mistři košíkáři Hana a Andrea Špalkovy a Rostislav Stloukal,“ prozradila Kateřina Kamrlová ze Slováckého muzea. Dodala, že při této příležitosti bude také možné navštívit nové výstavy, které přibližují mistrovská díla tradiční rukodělné výroby – Nositelé tradice lidových řemesel a expozici Nositelé Ceny Vladimíra Boučka . Přístupná bude  také stálá etnografická expozice Slovácko s možností výkladu – aktuálně o velikonočních obyčejích. Nadcházející významný křesťanský svátek bude hlavním motivem také Velikonočního tvoření, které se uskuteční v sobotu 16. dubna od 15 hodin v hasičské zbrojnici ve Zlíně – Prštném. Pořadatelé zvou děti od tří do deseti let a jejich rodiče. Budou se moci naučit plést pomlázky, zdobit vajíčka a vyrábět různé velikonoční ozdoby a dekorace. Pokud bude příznivé počasí, proběhne také soutěž v malování křídou na chodník o sladké ceny.


TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 2 hodinami
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - před 11 hodinami
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Redakce GastroIN - 20. 11. 2024
Doby, kdy se masem z humra pohrdalo, jsou ty tam. Dnes tohoto korýše, který vyniká svou nasládlou chutí a pevnou strukturou, serví...
Reklama   •   Koupit reklamu