Ve dnech 1. až 3. listopadu se bude konat přehlídka produktů a novinek v segmentu HoReCa, a to na letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA. Už potřinácté zde proběhne odborný veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie FOR GASTRO & HOTEL a hlavním tématem ročníku 2023 bude téma udržitelnosti. Nebude chybět výběr pokladních systémů a IT technologií ani široké zastoupení značek kávy ze všech koutů světa, gastronomické lahůdky, pivní produkty nebo malá vinařství.
Veletrh FOR GASTRO & HOTEL také letos propojí profesionály pohostinských oborů i milovníky gastronomie. „V Letňanech se představí tuzemské i zahraniční značky, dodavatelé, výrobci i provozovatelé podniků v segmentu HoReCa. První den veletrhu proběhne také odborný KONGRES FOR GASTRO & HOTEL s tématem NOVÝ ÚDĚL – UDRŽITELOST, na němž vystoupí odborníci na veřejné hromadné stravování, zástupci oborových svazů a asociací a úspěšní podnikatelé s unikátními koncepty,“ řekla ředitelka veletrhu Věra Špáňová.
Pozornost bude v rámci veletrhu zaměřena i na rozvoj studentů hotelových škol a pohostinských oborů, kteří jsou pro udržení kvality a pozitivního vývoje tohoto odvětví klíčoví. S podporou Asociace školních jídelen ČR nahlédnou návštěvníci události i do novinek a trendů stravování ve školách. Představen bude projekt „Den mezinárodní kuchyně v českých
školních jídelnách“, který si klade za cíl zpřístupnit dětem pestrou paletu chutí a nastínit jim nové gastronomické obzory.
Veganství i rodinná vinařství
Součástí expozic bude sekce asijského podnikatelského sektoru, která nabídne unikátní pohled na podnikání a inovace v těchto oblastech. Nové cesty gastronomie představí veletrh ve spolupráci s partnerem, společností Green Heads. Nastíní, jak lze revolučně propojit tradiční gastronomii a inovativní směry nových veganských trendů, které si žádá doba. Návštěvníci budou mít možnost poznat také chutě malých vinařství na sdružené expozici rodinných vinařských firem.
Zajímavou expozici chystá největší asijský obchodní řetězec v Evropě TAMDA FOODS i dovozce vietnamské kávy a čaje Master Vietnam. Představí se GET A FRUIT s nabídkou řeckého ovoce, pekárna La Lorraine nebo německá firma s osvětlením Hera. Vyšlapat si na kole svůj drink budou moci návštěvníci na stánku Fruitbike, představí se i projekt tvořící novou generaci „gastronautů“ nazvaný Food Addictors. Nebude chybět široké portfolio udržitelného potravinářství díky firmám Grizly, Veganius, Eco&Organics, Chutnö, Madami nebo TOMCHAi.
V rámci veletrhu FOR GASTRO & HOTEL se představí také unikátní aquaponická farma HerbaFabrica, která pěstuje mikro bylinky, zeleninu i jedlé květy. Mezi nápoji návštěvníci uvidí značky Mattoni, Vikeza Gastro, Pivovar Ferdinand nebo minipivovar Červený vlk a další.
Jak atraktivní může být smyslový marketing, to ukáže v PVA EXPO PRAHA firma STORE MEDIA, společnost ELEMENTI zase rozzáří výstavní halu stoly s ohništěm. Značky Enzo Bencini, Espresso Profesional, J. J. Darboven nebo pražírny Doctor Cofee a Hippo cafe potěší milovníky kávy.
Bohatý program
Tři dny veletrhu přinesou nejen informace o trendech, produktech a technologiích, ale nabídnou také bohatý doprovodný program. První den veletrhu, středa 1. listopadu, bude zasvěcen události Zažij, poznej a ochutnej Vietnam, který přinese soutěže ve spolupráci s panem Jiřím Boháčem a Česko-vietnamským vzdělávacím institutem.
Čtvrteční program 2. listopadu uvede úspěšné nový koncepty podniků, které dokázaly propojit udržitelnost s aktuálními trendy. Návštěvníci se seznámí s projektem organizace Rostlinně, nebudou chybět ukázky asijské a veganské kuchyně a v odpoledních hodinách zavede zájemce společnost Everest Ayurveda na fascinující cestu do Himalájí. Po čtyřech letech se do Letňan vrací populární carvingová soutěž CZECH CARVING CUP, která proběhne 2. listopadu. Pro pokročilé i začínající řezbáře budou připraveny čtyři soutěžní kategorie: live carving s volnou tématikou na omezený čas tři hodiny, v druhé kategorii bude téma „dýně“, ve třetí cukrový meloun a ve čtvrté květinová kompozice.
Mladé talenty i legenda
Poslední den veletrhu, v pátek 3. listopadu, propojí italskou vášeň pro kávu a perspektivní mladé talenty z pohostinských oborů. A to při příležitosti konání Enzo Bencini Barista Cup 2023 – soutěže středních hotelových škol. Hlavním porotcem této akce bude živoucí legenda Roberto Trevisan – lektor Školy kávy a zakladatel Mistrovství baristů ČR. Moderátorkou bude Markéta Hrubešová.
Veletrh FOR GASTRO & HOTEL letos umožní seznámení se s aktuálními trendy, poctivým řemeslem, novými chutěmi, známými odborníky i novými talenty, ale také nastíní fungování odborných institucí či firem zaměřených na toto odvětví. Podrobnosti o veletrhu najdete na www.for-gastro.cz.