Dnes je 12. březen 2025, svátek má Řehoř
Úvod Aktuality / Recepty / Hlavní jídla Vařte podle sezóny. Jak na to poradí Jamie Oliver Vytvořit článek
Vařte podle sezóny. Jak na to poradí Jamie Oliver
Redakce GastroIN - 08. 02. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Praha 6. února – Nová kulinární show Roční doby Jamieho Olivera startuje už toto pondělí. Seriál je oslavou udržitelného využití sezónních surovin a nabídne vám praktické tipy pro každodenní vaření. Pořad vysílá TV Paprika od 10. února každé pondělí v 19 hodin.

Populární kuchař Jamie Oliver se vrací na televizní obrazovky se svou nejnovější show. Zve diváky na cestu naplněnou chutěmi, jen místo bedekru má kuchyňský kalendář. Přichází s různorodými recepty, které potěší milovníky masa, zeleniny i ty, kdo si potrpí na sladké chutě. Jedno mají ale všechny chody společné: vždycky využívají ty nejlepší suroviny z daného ročního období.

Na jaře se tak můžeme těšit na kyselou rebarboru, první saláty, bylinky a samozřejmě chřest. Přestože dominují lokální evropské suroviny, přináší Jamie i exotické recepty – třeba kari s jarní cibulkou, která vám možná už pomalu raší na záhonu.

V létě nás pak čeká oslava sladkých červených plodů v podobě kuřete s rajčaty z jednoho pekáče nebo variace na jahodové dezerty. Možná vás sledování těchto dílů inspiruje, abyste včas stihli ty nejdůležitější suroviny zasadit na svých zahradách.

Podzim přinese vedle osvědčených dýní i tipy na využití celeru jako přílohy k masu nebo neotřelé houbové pochoutky. Celou sérii pak završí originální vánoční chody, kterými ohromíte i tu nejnáročnější návštěvu.

Jarní recept: Cannelloni se špenátem a ricottou

Sytá a výživná večeře, která přitom není obtížná a mohou vám s jejím vařením pomáhat i děti.

Suroviny:

· 400 g špennátu

· 800 g konzervovaných rajčat

· 250 g ricotty

· 150 g (asi 14 ks) cannelloni

· 2 x 125 g mozzarelly

· parmezán

· 1 vejce

· 1 cibule

· 2 stroužky česneku

· ½ citronu

· 1 bobkový list

· ¼ lžičky muškátového oříšku

· 15 g čerstvé bazalky

· panenský olivový olej

Předehřejte troubu na 180 °C. Špenát a kapku olivového oleje dejte do velké pánve na mírný stupeň. Přidejte muškátový oříšek, ochuťte mořskou solí a černým pepřem, přikryjte a za občasného zamíchání nechte vypotit. Přendejte špenát do mísy a nechte trochu vychladnout.

Nakrájejte cibuli na kostičky a rozmačkejte česnek. Na stejné pánvi rozehřejte kapku olivového oleje a cibuli jemně osmahněte do měkka. Přidejte rajčata, česnek a bobkový list. Natrhejte několik lístků bazalky a nastrouhejte kůru z poloviny citronu, pak nechte 20 minut mírně vařit, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte solí a pepřem.

Vymačkejte vlhkost ze špenátu do mísy. Špenát položte na prkénko, abyste ho mohli nakrájet a poté vraťte do tekutiny v míse.

Rozšlehejte vejce a nastrouhejte 2 lžičky parmazánu. Do špenátu vmíchejte ricottu, vejce a parmazán. Dochuťte.

Do džbánu posaďte zdobicí sáček, přehněte jeho okraje přes okraj a lžící vlijte špenátovou směs. Naplňte trubičky cannelloni a položte je do zapékací mísy o rozměrech 20 x 25 cm.

Cannelloni potřete rajčatovou omáčkou. Natrhejte zbývající lístky bazalky a většinu z nich rozprostřete na rajčatovou omáčku. Nakrájejte mozzarellu na plátky a položte je na povrch, pokapejte extra panenským olivovým olejem a dochuťte.

Vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut nebo dokud vrchní část nezezlátne a těstoviny nezměknou (pokud vrchní část příliš rychle zhnědne, přikryjte pokrm fólií). Před podáváním vyjměte z trouby a nechte několik minut odstát, posypt zbylými lístky bazalky.

 

Premiérové díly kulinářské show Roční doby Jamieho Olivera vysílá TV Paprika každé pondělí od 19 hodin.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 21 hodinami
  Tradiční jarní smolení dubových ležáckých sudů mají za zebou bednáři z Plzeňského Prazdroje. Práce to rozhodně není snadná, vžd...
Redakce GastroIN - 10. 03. 2025
Zajdou si ženy raději na pivo nebo na víno? Zatímco odpověď na stejnou otázku je u mužů očekávaná: pivu dává přednost 84 % z nich,...
Redakce GastroIN - 07. 03. 2025
  Mezinárodní den žen slavíme každoročně 8. března. V letošním roce připadl na tuto sobotu. Podle průzkumu společnosti BILLA jej...