Dnes je 21. prosinec 2024, svátek má Natálie
Úvod Aktuality / Recepty / Polévky Vánoce v duchu tradic: Připravte si pochoutky, které na sváteční tabuli nesmí chybět! Vytvořit článek
Vánoce v duchu tradic: Připravte si pochoutky, které na sváteční tabuli nesmí chybět!
Redakce GastroIN - 19. 12. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Tradiční štědrovečerní pokrm v podobě kapra či řízku s bramborovým salátem k období Vánoc neodmyslitelně patří. Vánoční tabule se ale rozhodně neobejde ani bez poctivé polévky. Alternativních receptů je v posledních letech všude plno. Co se takhle letos vrátit ke staré české klasice? Vsaďte na typické recepty našich babiček a připravte si rybí nebo čočkovou polévku, která vás v mžiku přenese zpátky do bezstarostných dětských let. Skutečně kvalitní ingredience nám při přípravě pokrmů zaručí až polovinu úspěchu! Proto při sestavování svého svátečního menu dbejte především na to, abyste vybírali suroviny pocházející z místní produkce.

Tradiční rybí polévka:

hlavy, kostry a odřezky z kapra
80 g mlíčí či jiker
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 mrkev
1 cibule
1 šalotka
1 celer
petržel
muškátový oříšek
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
sůl, pepř


Do hrnce vložíme rybí skelety, kapří hlavy zbavené očí a žaber a všechny odřezky. Přidáme několik kuliček černého pepře, nové koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer, kořen petržele, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni zhruba 15–20 minut, poté přecedíme a založíme polévku. Na másle orestujeme šalotku nasekanou nadrobno a zasypeme zhruba dvěma lžícemi hladké mouky. Zalijeme rybím vývarem, promícháme a lehce ochutíme muškátovým oříškem. Přidáme mlíčí či jikry a povaříme zhruba 5 minut. Nakonec z hlav odebereme uvařené maso, nakrájíme nadrobno, vložíme do polévky a servírujeme.

Novoroční čočková polévka:

300 g čočky
2 brambory
1 mrkev
2–3 stroužky česneku
2 lžíce másla
1 cibule
2 lžíce hladké mouky
1 l vývaru nebo vody
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
1 lžička sušené majoránky
petržel
sůl, pepř


Čočku necháme přes noc namočenou ve vodě, aby nabobtnala. V hrnci zpěníme na másle oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a mícháme do světle zlaté barvy. Přidáme oloupanou, nakrájenou mrkev, brambory, zalijeme vodou (nebo vývarem), přidáme propláchnutou čočku, bobkový list, nové koření, pepř, sůl a vaříme zhruba čtvrt hodiny. Když jsou brambory, mrkev i čočka uvařené, prolisujeme do polévky česnek a vaříme ještě dalších 5 minut. Dochutíme sušenou majoránkou a podáváme posypané nasekanou petrželkou.

 

 

Zdroj: Kateřina Chalupová, PEPRCONSULTING



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 20. 12. 2024
Bramborový salát bude neporaženým králem letošních českých Vánoc. Ke štědrovečerní večeři si ho dá devět z deseti Čechů. A co k ně...
Redakce GastroIN - 18. 12. 2024
Jak a zase po roce máme tady Vánoce. Kdo by se také na onen 24. prosinec netěšil. Rodina pohromadě, stoly se pod jídlem prohýbají,...
Redakce GastroIN - 17. 12. 2024
MAKRO CZECH GASTRO FEST 2025, jeden z nejvýznamnějších gastronomických svátků v České republice, se uskuteční ve dnech 4. a 5. dub...