8. 12. 2011 - VELKÉ KARLOVICE - Hotely Lanterna, Horal a Galik ve Velkých Karlovicích, které spolu se Ski areálem Razula vystupují pod společným názvem resort Valachy, si v posledních letech vydobyly vysoké renomé mezi milovníky kvalitní kuchyně.
Přispěl k tomu důraz na regionální speciality, používání prvků moderní gastronomie, um hotelových kuchařů a v neposlední řadě doprovodné gastronomické akce, jimž dominuje stále oblíbenější Karlovský gastrofestival nebo tématická gurmánská menu v zážitkové restauraci Vyhlídka v hotelu Lanterna.
Dalším krokem ve zvyšování prestiže se stalo zapojení karlovických hotelů do Czech Specials – projektu České centrály cestovního ruchu CzechTourism, který je zaměřen na popularizaci národní i krajové kuchyně. Restaurace, které chtějí certifikát získat, musí garantovat vysokou kvalitu pokrmů, servisu či vybavení a mít v nabídce minimálně jednu národní a jednu krajovou specialitu. Ty jsou nyní ve stálém menu všech tří hotelů označeny zřetelným logem Czech Specials.
„Pro naše restaurace je získání certifikátu Czech Specials nejen otázkou prestiže a potvrzením jejich vysoké kvality, ale věříme, že také pomůže jejich další propagaci. Projekt má kvalitní mediální podporu. O certifikovaných restauracích je slyšet v Českém rozhlase, jsou vidět v Toulavé kameře, která ochutnává Česko, na webových stránkách, sociálních sítích, v domácích i zahraničních magazínech, na gastronomických akcích nebo publikacích či v Maurerově výběru,“ uvedl Tomáš Blabla, šéf hotelových provozů resortu Valachy. Všechny certifikované restaurace jsou uvedeny na webu www.czechspecials.cz. Ze Zlínského kraje je certifikováno zatím čtrnáct podniků.
Víte, že….z krajových specialit je mezi návštěvníky resortu Valachy nejoblíbenější kyselice, následovaná haluškami se zelím nebo brynzou. Kyselice proto nechybí ani mezi pokrmy označenými logem Czech Specials.
Pokrmy označené logem Czech Specials v menu hotelů:
Lanterna: Valašská kyselice. Svíčková na smetaně. Jehněčí kýta s gratinovanou cuketou, brynzou a omáčkou demi glace
Horal: Pomalu pečené jehněčí kolínko s pohankovým kubou. Pečené kachní stehno s červeným zelím a špekovým knedlíkem
Galik: Skopová polévka s masem, zeleninou a s brynzovou torteliny. Moravský vrabec s listovým špenátem, bramborovými knedlíky a omáčkou z černého piva
Recept na valašskou kyselici dle Spa hotelu Lanterna:
Suroviny na 4 porce: 40 g uzené krkovičky, 30 g klobásky, 20 g kyselého zelí, 20 g cibule
bobkový list, nové koření, pepř celý, pepř mletý, 40 g hladké mouky,70 ml smetany, česnek,sůl, polévkové koření Klasik, kořenová zelenina - mrkev, petržel, celer po 10 g
dle chuti majoránka
Postup: Uzenou krkovičku, klobásy, zeleninu a koření zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Mezitím si překrájíme kyselé zelí, měkké maso vytáhneme, vývar procedíme, vložíme do něj překrájené zelí a znovu necháme zavařit. Mezitím nakrájíme maso i klobásky na kostičky i cibuli a orestujeme, vložíme do vývaru se zelím a zavaříme. Přidáme sůl, pepř, česnek, majoránku, polévkové koření a zavaříme. Přihustíme moukou a nakonec dáme smetanu. Provaříme a dochutíme podle chuti.