Dnes je 26. listopad 2024, svátek má Artur
Úvod Aktuality Tisíce roztočů nalezených v sušeném ovoci Vytvořit článek
Tisíce roztočů nalezených v sušeném ovoci
Redakce GastroIN - 21. 12. 2011    0 Líbil se vám tento článek?

21. 12. 2011 - Sušené ovoce si zejména v zimním období nakupují mnozí jako alternativu pro zdravé mlsání. Málokdo ovšem ví, že spolu s balíčkem sušeného ovoce si z obchodu může přinést i velkou porci roztočů. Tuto závažnou informaci zjistil časopis dTest ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze.

To, co se na první pohled laikům jeví jako krystalky vysráženého cukru na usušených plodech fíků, je pod čtyřicetinásobným zvětšením v laboratoři mnohem závažnější. Nejedná se totiž o krystalky cukru, nýbrž o shluky skladištního roztoče mlékohuba obecného. Ten se zaměřuje především na sušené mléko či sýr, ale pochutná si i na sušeném ovoci.

„Tito roztoči produkují látky, které u citlivějších jedinců vyvolávají alergie. Podobně jako jiní roztoči šíří v potravinách také plísně, jež jsou častými producenty mykotoxinů,“ vysvětluje šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. Podle vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb. přitom sušené ovoce „musí být bez známek poškození živočišných škůdců včetně nepřítomnosti živých či mrtvých živočišných škůdců v jakémkoliv stádiu jejich vývoje…“.

Tým odborníků ústavu v loňském roce nakoupil celkem 180 balíčků různých druhů sušeného ovoce. Po laboratorním prozkoumání uvedeného zboží bylo ve 13 % případů zjištěno zamoření mlékohubem. „Nejvíce zasaženy byly sušené meruňky, v jejichž jediném gramu bylo napočítáno až 650 roztočů mlékohuba,“ dodává Rozová. Mlékohub se vyznačuje schopností proniknout přes celofán a dokonce i hliníkovou fólii, takže bez problémů se šíří i do již zabaleného ovoce.

Časopis dTest chce společně s Výzkumným ústavem rostlinné výroby i nadále monitorovat stav sušeného ovoce na pultech českých obchodů, a proto spotřebitele vyzývá: „Máte-li podezření, že bílé shluky na koupeném sušeném ovoci nejsou vykrystalizovaným cukrem, nýbrž signálem výskytu roztočů, můžete se po předchozí telefonické dohodě (233 022 265) obrátit na oddělení ochrany zásob a bezpečnosti potravin Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. Praha a nechat si zdarma sušené ovoce zkontrolovat. Důležitý je obal koupeného sušeného ovoce i informace o místě nákupu.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 15 hodinami
Tak jako k dobrému vínu patří sýry, tak k rumu patří čokoláda. Kvalitní a dobře vybraná čokoláda pozvedne chuť rumu na novou úrove...
Redakce GastroIN - 25. 11. 2024
Advent ve Znojmě znovu po roce nabídne sváteční atmosféru, nasvícené uličky, provoněné trhy, kulturní program, zimní kino, tradičn...
Redakce GastroIN - 22. 11. 2024
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Reklama   •   Koupit reklamu