Představte si koktejl, v jehož chuti hraje jednu z hlavních rolí posečená tráva. Že je to obtížné? To jistě, ale přesně takový nápoj vymyslel na letošní ročník barmanské soutěže Mattoni Grand Drink její vítěz Martin Vogeltanz. Pojmenoval ho Nature (Příroda).
Protože je Mattoni Grand Drink soutěží v míchání nealkoholických koktejlů, alkoholická složka v Nature absentuje. Místo ní barman v drinku použil nealkoholický destilát podobný ginu Gordon‘s 0,0% alcohol free. Dalšími ingrediencemi drinku Nature jsou sirup s meduňkou a heřmánkem od značky Koldokol, kyselkavý pepřový cordial Paragon Timur Berry, šťáva z posečené trávy, libeček a zástřik citronovou kůrou. Svůj koktejl Martin Vogeltanz ozdobil citronovou kůrou a včelím pylem.
Podle něj je drink poskládaný z čistě přírodních surovin, přičemž se mu inspirací stala zelená láhev vody Mattoni, protože právě zelená barva v lidech asociuje vazbu s přírodou.
Každá surovina v koktejlu pak představuje jedno přírodní prostředí. Jalovec v nealkoholickém ginu symbolizuje les, meduňka s heřmánkem zahrádku a fresh z trávy louku. „Ten vytvořil krásně zemitou chuť i příjemnou vůni. Navíc byl velice jednoduchý na přípravu, z trsu rozmixované a přecezené trávy vznikne asi decilitr freshe,“ pozastavil se Martin Vogeltanz u netradiční ingredience.
Výsledný chuťový charakter drinku je zeleninový se znatelnými libečkovými tóny. „Díky přítomnosti nealkoholického ginu bych ho klidně nazval vytuněným Tom Collinsem, což je momentálně spolu s gin tonikem dost populární kategorie. Možná také proto porotě soutěže tolik chutnal,“ dodal barman, který tak s koktejlem Nature bude v příštím roce reprezentovat Českou republiku na světovém finále soutěže Mattoni Grand Drink – toho se pravidelně zúčastňuje dvacítka zemí a je považováno za mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů.
RECEPTURA NATURE
• Mattoni Grand perlivá
• Gordon‘s 0,0% alcohol free 2,5 cl
• Koldokol sirup Meduňka
a heřmánek 1,5 cl
• Paragon Timur Berry 1,5 cl
• Fresh z trávy 1 cl
• Libeček 1 lístek
• Zástřik citronovou kůrou
• Ozdoba: citronová kůra, včelí pyl
Text: Michael Lapčík, foto: CBA