Dvacet hodin dlouhá cesta čekala na tým z Asociace kuchařů a cukrářů, který se vydal na světové finále jedné z nejprestižnějších kulinářských soutěží na světě. Singapur hostil nejen soutěž, ale i kongres Světové asociace kuchařů (Worldchefs).
Hanka Budková se probojovala v juniorské kategorii do finále přes vítězství v Gastro junior Bidfood Cup a evropské kolo Global Chefs v Rimini. Měla tak svoji účast tvrdě vydřenou. Hanku, členku juniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, doprovázel kapitán týmu Lukáš Uher a trenér týmu Jan Horák. Záda všem kryl Vojtěch Petržela. Vojta má zkušenosti z finále této soutěže v Abú Dhabí. Byl tak velmi platným členem týmu. Hanka musela za tři hodiny uvařit tříchodové menu. „Hanka bojovala jako lvice a soustavné tréninky se vyplatily. Získala stříbrnou medaili a celkově šesté místo v našlapané konkurenci. Bodové rozdíly byly velmi malé a víme na co se musíme v budoucnu soustředit," shrnuje Lukáš Uher.
Světový kongres Worldchefs byl i setkáním stovek šéfkuchařů z celého světa. Diskutovalo se o nových trendech, kuchaři a cukráři sdíleli zkušenosti a prezentovali se i technologické inovace. Asociaci kuchařů a cukrářů ČR a národní gastronomii reprezentovali Miroslav Kubec, (prezident AKC) a Marek Svoboda (člen představenstva AKC). „Kongres ukázal, jakým směrem se vyvíjí světová gastronomie. Bylo zvoleno nové vedení Worldchefs. Nejdůležitější je však sdílení zkušeností, které můžeme následně zúročit při naší práci pro českou gastronomii," říká Miroslav Kubec.
Rok 2025 otevře Asociace kuchařů a cukrářů jednou z nejstarších juniorských kulinářských soutěží Lázeňským pohárkem. Každým rokem se na ni do Grand hotelu Pupp sjedou desítky soutěžících z celé České republiky. Pak už pojede kolotoč soutěží, workshopů, eventů na plné pecky. Naši práci můžete sledovat nejen na našem webu, ale i na sociálních sítích narodnitymkucharu a Asociace kuchařů a cukrářů.