Dnes je 24. listopad 2024, svátek má Emílie
Úvod Aktuality Svatební dorty a koláče Vytvořit článek
Svatební dorty a koláče
Redakce GastroIN - 16. 03. 2011    0 Líbil se vám tento článek?
16. 3. 2011 Svatební dort se stal tradičním symbolem každé svatební hostiny. Symbolizuje první společný akt v manželství – krájení a dělení. Právě krájení a obdarovávání jídlem je zvyk tradující se už za časů starých Řeků. Svatební dort je také jedním z hlavních dekoračních prvků svatební hostiny. Skutečně první svatební dort byl vytvořen pro korunní princeznu, dceru královny Victorie, roku 1858. Královští cukráři namísto obrovského jednopatrového dortu vytvořili dort třípatrový, dosahující výšky dvou metrů. Tato tradice se ihned ujala a svatební dorty se již objevovaly pouze vícepatrové, okázale zdobené, pokryté bílou ledovou polevou. Zdobily se čerstvými květy, nejčastěji růžemi a do polevy se přidávala růžová silice nebo růžový sirup. Věřilo se, že výtažky z růží připoutají manžela k jeho vyvolené. Dorty byly zdobeny náročnými ornamenty a krajkovím z cukrové hmoty, stuhami a na nejvyšším patře stála vázička s čerstvými květy nebo květy z želatiny. Tradice svatebních dortů se dodržuje stále, jen již nejsou svatební dorty tak okázale zdobené. Nejtypičtější dnešní svatební dort má předchůdce v anglickém english fruit cake. Je to sytý a těžký korpus, který je pokryt nejprve marcipánem a posléze plastickým modelovacím cukrem a dozdoben. Pro dnešní poměry se obměnil tak, že vlastní dort je tvořen piškotovým korpusem a máslovým krémem jakékoli chuti a je nazdoben. Dnešní dorty se již nepotahují marcipánem, ale plastickým cukrem. Tato hmota je perfektně hladká a to je dokonalý základ pro další dekorace. Je také absolutně bílá, což je častý požadavek při výrobě dnešních dortů. Co se týká tvarů, stále jsou velmi žádané víceposchoďové dorty kulatého nebo čtvercového tvaru, které se skládají na sebe nebo jsou jednotlivé patra dortů umístěné na pilířích či speciálních stojanech. Ty vám v profesionálním cukrářství zapůjčí k objednanému dortu. Ve zdobení svatebních dortů dominuje lehkost a jednoduchost, žádaný je dekor z taženého karamelu, živé květy, čerstvé ovoce, saténové stuhy. Nejvyšší patro se zdobí živými květy nebo květy z plastického cukru, velmi oblíbené jsou také klasické nebo žertovné svatební figurky. Svatební dort je dominantní dekorace svatební hostiny, má mít proto vlastní stůl. Dort zde bývá umístěn ještě před zahájením svatební hostiny a je náležitě nazdoben stejnými květy nebo dekoracemi, které jsou použité při výrobě dortu. Na stůl se kladou talířky a ozdobný stříbrný nůž na rozkrojení dortu. Krájení svatebního dortu by měl být slavnostní rituál. Proto nedoporučujeme rozkrájet svatební dort jako závěrečný moučník svatebního obědu. Svatebčané jsou přejedení a dort pak odmítají. Ponechte si tento tradiční obřad zhruba jednu až dvě hodiny po slavnostním obědě. Po obědové pauze sezvěte hosty, přivolejte kameramana a fotografa a udělejte z této tradice krásný bod programu vašeho svatebního dne. A jak budete postupovat? Při krájení dortu drží nevěsta nůž v pravé ruce, na její ruku položí ženich svou pravici a úplně nahoře bude nevěstina levá ruka. První kousek dortu ochutnává nevěsta, pak dá ochutnat ženichovi a teprve potom začne rozdělovat dort mezi svatebčany. Mezi prvními budou samozřejmě rodiče a svědci. Jelikož krájení dortu pro více hostů bývá zdlouhavé, přenechává se pak tato činnost zkušenému personálu. Každý host by měl ochutnat alespoň kousek svatebního dortu. Odmítnutí přináší smůlu novomanželům, ale i tomu kdo odmítl ochutnat. Mimo svatebního dortu se zhotovují pro svatební den také dorty, které věnují snoubenci rodičům svého budoucího partnera. Jsou takovým poděkováním za vychování syna nebo dcery. Akt předání bývá při příjezdu ženicha do domu nevěsty v den svatby a žádání o její ruku, popřípadě poděkování za ni. Na dort se píšou tyto texty: „Děkuji za vychování Vaší dcery (syna).“ „Děkuji za lásku, kterou ke mně máte, děkuji za syna (dceru), kterého mi dáte.“ Ke svatbě patří také svatební koláče. Kraj od kraje se liší velikostí i tradicí, ale jedno mají společné. Pečou se před svatbou a zvou se jimi svatebčané na svatbu. Odtud název zvací koláčky. Dávají se také na svatební tabuli, spolu s cukrovím, minizákusky nebo roládami. V Čechách se pečou koláčky ne větší než dvacetikoruna, na Moravě koláče o průměru kávového šálku a na Valašsku můžeme dostat frgál, který je větší než talíř. Je těžké tedy doporučit, kolika koláči obdarovat vaše hosty, ale ve vašem pekařství vám jistě poradí. Koláče se roznáší nebo rozváží obvykle jeden až dva týdny před svatbou. Dávají se příbuzným, známým, sousedům, spolupracovníkům, všem, kterým chcete radostnou novinu o vaší blížící se svatbě oznámit. Na menším městě nebo vesnici je tradicí obejít všechny sousedy a svatebními koláčky je všechny obdarovat. Za to dostanou snoubenci drobný dárek nebo malý finanční obnos. Osobám, které zveme na svatební hostinu, předáme svatební oznámení spolu s pozváním ke svatebnímu stolu, pokud jsme jej už dříve neposlali poštou. Do rodiny kde je svobodná dívka na vdávání se dává tzv. rohový koláč – má čtyři rohy. Traduje se pověra, že pokud jej sní dívka pod stolem, do roka se vdá. Při přípravě svatby myslete také na svatební výslužku, kterou dostávají hosté s sebou domů na závěr každé svatební oslavy, jako malé poděkování, že strávili tento den společně s novomanželi. Tradičně se jako výslužka dával na památku kousek ze svatebního dortu. Ten byl zabalený v bílých krabičkách. Dnes se do výslužky dávají malé dortíčky, cukroví nebo minizákusky. Někde se výslužky posílají i příbuzným a známým, kteří nemohli na svatbu přijít, aby alespoň tímto způsobem sdíleli štěstí a radost novomanželů. A jak správně vybrat svatební dort? Základem je výběr dobrého cukráře. Poptejte se přátel, nebo se inspirujte na stránkách časopisu Nevěsta. U vybraného cukráře požádejte o ochutnávku. Cukrář vám také poradí, jak velký dort nechat zhotovit. Stačí vědět počet hostů a podle toho se stanoví počet pater nebo velikost dortu. Také s výběrem krému nebo typu dortu vám jistě poradí. Pro letní měsíce nejspíše nebude vhodný dort s máslovým krémem, který se může v horkém dnu zkazit. Vhodnější variantou bude odlehčený typ dortu s jogurtem nebo ovocem. Ti nejlepší a vyhlášení cukráři zhotovují skutečná mistrovská díla, ale bývají také velmi předem zadaní. Při výběru cukráře počítejte s tím, že půl roku předem může být zadaný, pokud přijal jinou velkou zakázku. Vyberte si proto svého cukráře v předstihu a zarezervujte se u něj. Výběr dortů a koláčů, zdobení i počty můžete upřesnit a dohodnou později. Ke svatebnímu dortu se peče jeden stejný malý dortík. Ten má být zhotoven z tak kvalitních surovin, že vydrží při správném uskladnění až do narození prvního dítěte. Takže ve výhodě je ten, kdo s potomstvem moc neotálí! Text: časopis Nevěsta 2011, www.salonparis.cz, Foto: www.cukrarstvibudarovi.cz


TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 22. 11. 2024
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu