Dnes je 28. listopad 2024, svátek má René
Úvod Aktuality Světový rum, který vyrábí český finančník, šokuje Vytvořit článek
Světový rum, který vyrábí český finančník, šokuje
Redakce GastroIN - 26. 12. 2022    0 Líbil se vám tento článek?

02. 01. 2023 - ČR - Asi málokdo by čekal, že člověk pracující ve finančním byznysu může míchat rum světových parametrů. Jen málokdo by čekal, že uspěje na ostrově Mauricius, kde si cizince k tělu zrovna moc nepouští. A do třetice, jen málokdo by věřil, že tak lahodný nápoj je vůbec rum. Ale on to rum je. Je to Ragan.

Na začátku příběhu stojí vytížený byznysmen. Práce má nad hlavu a klienty z celého světa. Jedna pracovní schůzka ho zavede na Mauricius. Ještě v letadle je přesvědčen, že půjde o krátké pracovní jednání, ale chyba lávky. Cesta mu změní celý život. „Ostrov mi učaroval. Je to nádherné, a přitom strategické místo. Neuvěřitelně dobře se tam daří cukrové třtině. A od ní je jen kousíček k výrobě rumu. Dostal jsem tam nabídku k byznysu, našel si starou firmu, kterou jsem převzal a začal od nuly,“ začal vyprávět Jiří Ragan.

S vynikajícím nápadem v té době přišla jeho žena. Je výbornou kuchařkou a napadlo ji, že by měli míchat rum v naturální kvalitě. A tak se i stalo. Zpočátku československý pár slyšel různé posměšky od místních. Přece není možné, aby jim nějaký Čech fušoval do řemesla? Pak ale nastal šok, když Jiří Ragan získal zlatou medaili na tamním rumovém festivalu. Najednou ho všichni začali brát vážně.

TO NENÍ RUM, TO JE BÁSEŇ
Když začne Jiří Ragan mluvit o svém stejnojmennému rumu, změní úplně tón hlasu a je znát, že tady jde o vášeň. „Zapomeňte, co jste dosud věděli o rumu. Ochutnejte tento a pochopíte, o čem mluvím,“ usmívá se tajemně. Za unikátní chutí stojí více věcí. Předně je to voda, kterou si master blender nechává speciálně upravovat, aby byla naprosto čistá. Pak je zde ona cukrová třtina z Mauricia. Je v té nejlepší kvalitě. Ale to není všechno. Nejlepší rum potřebuje ty nejlepší ingredience. „Používáme excelentní španělskou vanilku a karamel z oblasti Cognac. Když k tomu přidáte mistrně zvládnutou destilaci, trojité pálení a následné zrání v dubových sudech z jižní Afriky, ve kterých před tím zrálo červené víno, dostanete velice pěkný rum. Takový, který sbírá ocenění, kam přijde,“ podotkl sebevědomě Jiří Ragan.

Text a foto: PR



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 21 hodinami
Ačkoliv se spotřebitelé v praxi setkají s různými důvody zamítnutí reklamace, obchodníci mohou přistoupit k tomuto kroku jen na zá...
Redakce GastroIN - 26. 11. 2024
Tak jako k dobrému vínu patří sýry, tak k rumu patří čokoláda. Kvalitní a dobře vybraná čokoláda pozvedne chuť rumu na novou úrove...
Redakce GastroIN - 25. 11. 2024
Advent ve Znojmě znovu po roce nabídne sváteční atmosféru, nasvícené uličky, provoněné trhy, kulturní program, zimní kino, tradičn...
Reklama   •   Koupit reklamu