Dnes je 4. leden 2025, svátek má Diana
Úvod Aktuality Šumivá vína na Silvestra stále vedou. Češi začali objevovat i řemeslné rumy, giny a whisky s autentickými příběhy Vytvořit článek
Šumivá vína na Silvestra stále vedou. Češi začali objevovat i řemeslné rumy, giny a whisky s autentickými příběhy
Redakce GastroIN - 31. 12. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Šumivá vína zůstávají stálicí silvestrovských oslav, ale Češi čím dál více vyhledávají kouzlo prémiových destilátů. Podle Samera Selbaka, odborníka na prémiové alkoholické nápoje a spoluzakladatele společnosti Fenix Drinks, zákazníci stále více oceňují kvalitu, původ produktů a jejich autenticitu.

„Lidé dnes chtějí vědět, co pijí a odkud nápoj pochází. Malé řemeslné destilérky dokážou nabídnout nejen kvalitu, ale i reálný příběh za značkou,“ říká Selbak. Dodává však, že tyto malé značky často nemají dostatek prostředků na propagaci, a proto o nich mnoho zákazníků ani neví.

Jaké prémiové alkoholické nápoje si Češi nejčastěji vybírají na Silvestra? Vidíte v tomto směru nějaké nové trendy?
Tradičně je na Silvestra v Česku konzumace šumivých vín velmi silná. Nicméně v posledních letech sledujeme nárůst popularity prémiových destilátů, zejména ginu, rumu a whisky. Zákazníci stále více vyhledávají produkty, které nejsou jen kvalitní, ale zároveň mají jasný původ a autentický příběh. Kvalitní suroviny pro výrobu destilátů jsou přitom základem, na kterém řemeslné značky staví. Bohužel, tyto malé destilérky často nedisponují prostředky na rozsáhlou propagaci, a proto se jejich produkty mnohdy nedostanou do povědomí širšího publika a to je myslím velká škoda.

Vnímáte rozdíly v preferencích mužů a žen při výběru nápojů na silvestrovské oslavy? Jaké druhy alkoholu aktuálně nejvíce rezonují?
Ano, rozdíly jsou patrné. Muži inklinují k rumům a whisky, zatímco ženy častěji sáhnou po gin-toniku.

Myslíte si, že se Češi stále více obracejí k prémiovým značkám alkoholu? Co je podle vás za tímto trendem?
Rozhodně. Češi mají dnes snadnější přístup k informacím a zajímají se o kvalitu a původ produktů. Hledají autenticitu a reálný příběh za značkami.

S tím souvisí i udržitelná výroba a ekologické hodnoty na výběr alkoholu u zákazníků…
Ano, ekologické hodnoty dnes hrají velkou roli. Zákazníci se zajímají, co za nimi stojí a jak jsou aplikovány v praxi.

Jak vnímáte aktuální situaci na trhu s prémiovými nápoji? Jsou nějací nováčci, kteří si získali vaši pozornost?
Trh se vyvíjí pozitivně. Vidíme větší zájem o prémiové tequily a návrat brazilské cachaçy, což jsou kategorie, které mě osobně oslovují.

Co vás osobně motivuje v roli ambasadora prémiových značek, a jak se snažíte tuto vášeň předat dalším?
Rád sdílím informace a zkušenosti, vyvracím mýty a ukazuji autenticitu a krásu jednotlivých značek.

Kde podle vás vidíte největší prostor pro růst v oblasti prémiových nápojů v Česku? Jakou roli hraje edukace a osvěta?
Vidím velký potenciál v prémiových destilátech. Edukace je klíčová – lidé chtějí vědět, co pijí, odkud nápoj pochází a jak se vyrábí.

Jaký byl váš osobní vývoj v oblasti prémiových nápojů a co vás na tomto segmentu nejvíce fascinuje?
Začínal jsem v Bugsy’s Baru, kde jsem prošel intenzivním rozvojem v oblasti prémiových destilátů. Později jsem měl příležitost pracovat jako ambasador pro Hennessy, Glenmorangie a Ardbeg. Fascinuje mě příběh lidí za značkami – jak začínali, s čím se museli poprat a co museli obětovat, aby uspěli.

Jaké byly hlavní milníky v rozvoji Fenix Drinks a co chystáte nového pro příští rok?
V příštím roce plánujeme dále rozvíjet naše portfolio a zaměřit se na nové kategorie, například prémiové whisky nebo tequily.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 03. 01. 2025
Investiční skupina CIMEX získala syndikovaný bankovní úvěr ve výši 3,5 miliardy korun (140 milionů eur) na další rozvoj největšího...
Redakce GastroIN - 02. 01. 2025
Na Ples jako Brno je předepsán dress code black tie. O tom, jaká pravidla pro něj platí, se můžete dočíst na našem webu. Mistra et...
Redakce GastroIN - 30. 12. 2024
Pokrmy z králičího masa mají v České republice hlubokou tradici a vrcholu popularity dosáhly v 90. letech. Nejsme však jedinou zem...