Dnes je 4. prosinec 2024, svátek má Barbora
Úvod Aktuality / Recepty / Nápoje Sommeliérka Klára Kollárová radí, jak na originální svařáky Vytvořit článek
Sommeliérka Klára Kollárová radí, jak na originální svařáky
Redakce GastroIN - 02. 12. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

 „Dobré víno je absolutním základem každého svařáku. Jen tak si zachová jedinečnou chuť i charakter,“ říká národní someliéra Klára Kollárová.  Letos zkuste svařák jinak – s mladými Svatomartinskými víny, růžovým či s kapkou portského. Přinášíme tři netradiční recepty, díky kterým si užijete tento oblíbený nápoj v úplně nových chuťových variacích. Ale fantazii se meze nekladou.

Proč letos zkusit svařák jinak?

„Svařák by neměl být jen převařený nápoj plný cukru. Pokud použijete kvalitní víno a správné ingredience, vytvoříte drink, který zahřeje a překvapí svou chutí,“ říká Klára Kollárová. Letos doporučuje experimentovat s mladými Svatomartinskými víny, která jsou svěží, ovocná a přímo vybízejí k originálním úpravám, a právě teď je jejich hlavní sezóna.

A jaké je její doporučení pro milovníky svařáku, kteří si rádi užívají atmosféru vánočních trhů? „Vymazlete si svařák doma a podělte se o něj s blízkými. Ukážete svou kreativitu a překvapíte kvalitním nápojem přesně podle svého gusta,“ radí someliérka.

Svařák ze svatomartinského bílého vína s citronovou trávou a zázvorem

„Bílé víno je pro přípravu přehlížené, ale opak je pravdou! S trochou fantazie vytvoříte pitelný a svěží svařák,“ doporučuje Klára Kollárová.

Ingredience:

 

       750 ml svatomartinského bílého vína (např. Muškát moravský)

       4 hřebíčky

       2 stébla citronové trávy

       3 plátky čerstvého zázvoru

       1 lžíce medu

 

Postup:

Víno zahřejte na mírném stupni společně s hřebíčkem, citronovou trávou a zázvorem. Nikdy nepřivádějte k varu. Med přidejte těsně před podáváním. „Citronová tráva a zázvor dodají vínu svěží a pikantní tón, který se skvěle hodí k bílému vínu,“ doplňuje someliérka.

Jemný růžový svařák s grepem a tymiánem

„Růžové víno nabízí jemnější chuť a skvěle se kombinuje s ovocem a bylinkami,“ říká k receptu Kollárová.

Ingredience:

       750 ml růžového vína

       1 grep na plátky

       1 jablko na kostičky

       1 snítka tymiánu

       1 lžička sušených brusinek

       špetka červeného pepře

 

Postup:

Víno zahřejte společně s grepem, jablkem a tymiánem. Sušené brusinky přidejte těsně před podáváním. Na závěr dochuťte špetkou červeného pepře. „Tento svařák je svěží a elegantní – ideální pro zimní večery,“ doporučuje Klára.

Luxusní svařák z červeného vína s portským a rozmarýnem

„Kapka portského přidá svařáku hloubku a skvěle se kombinuje s výraznějším kořením,“ doplňuje Klára Kollárová. Ohromte své nejbližší touto luxusnější variantou.

Ingredience:

       750 ml suchého červeného vína (např. Cabernet Sauvignon)

       100 ml portského vína

       klasické koření na svařák – badyán, hřebíček, skořice

       cukr na cukrový rozvar

       1 snítka rozmarýnu

       sušené švestky dle počtu osob

 

Postup:

Nejdříve povařte klasické koření na svařák (badyán, hřebíček a skořice) v malém množství vody a cukru, aby se chutě rozvinuly. Poté zahřejte červené víno s portským a přidejte rozvar dle chuti. Do směsi vložte snítku rozmarýnu, ta víno jen ovoní. Sušené švestky přidejte na závěr. „Tento svařák je ideální pro slavnostní příležitosti, kdy chcete něčím překvapit,“ dodává someliérka.

 

Tipy someliérky Kláry Kollárové pro dokonalý svařák:

  1. Používejte kvalitní víno: „Svařák z nekvalitního vína nikdy nebude chutnat dobře, stejně jako jídlo z nekvalitních surovin.

 

  1. Nepřevařujte víno: „Víno nesmí projít varem, aby neztratilo chuť i alkohol.“

 

  1. Koření v rozvaru: „Nechte koření chvíli povařit v cukrovém rozvaru, aby se chutě lépe rozvinuly, a pak přidejte k vínu dle chuti.“

 

  1.  Slaďte až na konec: „Med nebo cukr přidávejte těsně před podáváním, aby zachovaly svou přirozenou chuť.“

 

Ať už se rozhodnete pro svěží bílý svařák, jemnou růžovou variantu, nebo slavnostní kombinaci s portským, jedno je jisté – takový svařák zahřeje nejen tělo, ale také příjemně doplní zimní a vánoční atmosféru. Svařené víno má v našich zemích dlouhou tradici a použití lokálních vín z Moravy a Čech je ideálním způsobem, jak podpořit tuzemské vinaře i kvalitu nápoje.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 3 hodinami
Asociace hotelů a restaurací České republiky vyhlásila ocenění pro nejlepší v oboru hotelnictví a gastronomie. Tato prestižní udál...
Redakce GastroIN - 03. 12. 2024
V brněnském vzdělávacím centru České barmanské asociace byly 20. listopadu rozdány nové barové ceny. Jejich organizátorem je sice...
Redakce GastroIN - 29. 11. 2024
Nejnavštěvovanější nákupní centrum Karlovarského kraje, Varyáda, slavnostně otevře 29. a 30. listopadu svou novou část, která je s...