Dnes je 29. leden 2025, svátek má Zdislava
Úvod Aktuality Slámové víno – královská kategorie přichází na konec Vytvořit článek
Slámové víno – královská kategorie přichází na konec
Redakce GastroIN - 17. 01. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Vinařský rok některým vinařům nekončí na podzim toho kalendářního, ale až začátkem toho následujícího, kdy lisují vzácné slámové víno.

V rodinném vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice se poslední hrozny Pálavy lisují dokonce až po 100 dnech ležení na slámě. A jejich čas nastal právě v těchto dnech.

Základem úspěchu je, aby vinař měl dokonale zdravé hrozny, protože jen ty vydrží bez úhony přes tři měsíce uložení, kde ztrácí vodu a koncentrují se v nich všechny chutě a aromatické látky.

A protože je výsledná šťáva z hroznů skutečně koncentrovaná, trvá i proces výroby slámového vína násobně déle než výroba ostatních vín. Jen lisování potrvá minimálně tři dny a i díky následnému zrání si na slámové víno ročníku 2024 budeme muset počkat téměř dva roky. Malá výlisnost, řada rizik a náročnost spojených s výrobou dělá ze slámových takovou vzácnost.

V České republice se v průměru vyrobí jen cca 7 500 litrů slámových vín ročně a jejich výrobou se zabývá asi jen 20 vinařů.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 12 hodinami
O masopustu se odpradávna traduje, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Že je to lákavá před...
Redakce GastroIN - před 15 hodinami
Do nabídky restaurace Alma přibývá kapr. Tradiční a zároveň odmítaná česká ryba se pod rukama šéfkuchařů Petra Židka a Michala Daň...
Redakce GastroIN - 28. 01. 2025
Se začátkem roku vinaři a jejich příznivci netrpělivě očekávají výsledky hodnocení Salonu vín. Pouze ta nejlepší vína pak figurují...