Vinařský rok některým vinařům nekončí na podzim toho kalendářního, ale až začátkem toho následujícího, kdy lisují vzácné slámové víno.
V rodinném vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice se poslední hrozny Pálavy lisují dokonce až po 100 dnech ležení na slámě. A jejich čas nastal právě v těchto dnech.
Základem úspěchu je, aby vinař měl dokonale zdravé hrozny, protože jen ty vydrží bez úhony přes tři měsíce uložení, kde ztrácí vodu a koncentrují se v nich všechny chutě a aromatické látky.
A protože je výsledná šťáva z hroznů skutečně koncentrovaná, trvá i proces výroby slámového vína násobně déle než výroba ostatních vín. Jen lisování potrvá minimálně tři dny a i díky následnému zrání si na slámové víno ročníku 2024 budeme muset počkat téměř dva roky. Malá výlisnost, řada rizik a náročnost spojených s výrobou dělá ze slámových takovou vzácnost.
V České republice se v průměru vyrobí jen cca 7 500 litrů slámových vín ročně a jejich výrobou se zabývá asi jen 20 vinařů.