Dnes je 23. listopad 2024, svátek má Klement
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Skanzen Rochus v Uherském Hradišti provoní dobroty slovácké kuchyně Vytvořit článek
Skanzen Rochus v Uherském Hradišti provoní dobroty slovácké kuchyně
Redakce GastroIN - 11. 09. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Tradiční slovácká kuchyně je i v dnešních dnech stále přirozenou součástí životů obyvatel Slovácka. Přesto vlivem moderních kulinářských směrů, ale i zahraniční kuchyně, z domácností pomalu mizí nebo se objevuje spíše vzácně. A tak se stává, že tradiční pokrmy jako třeba fazola po hustu, bramborový guláš, oškvarkové krajance nebo patenty s povidlama jsou spíše vzácnou vzpomínkou na dětství.

Tradice, jejich zachování a oživování jsou přitom pro Slovácko jedním z hlavních pilířů, a proto se zde věnujeme také zachování slovácké kuchyně. Vedle Kuchařek tradičních pokrmů na Slovácku tak vznikl Slovácký festival chutí a vůní. Tento gastrofestival je věnován právě tradiční slovácké kuchyni a setkáte se zde výhradně s místními producenty. Letos se uskuteční již po deváté.

V sobotu 23. 9. v 10 hodin se otevřou brány Skanzenu Rochus. Areál se pro tento den promění v tradiční jarmark toho nejlepšího ze slovácké kuchyně. Přijďte zavzpomínat na jídla z dětství, na vůně, které se linuly kuchyní při nedělním pečení.

Každému ročníku vévodí symbolicky nějak surovina, motiv. Po loňských trnkách jím letos budou luštěniny a uzené. Prodejci už se těší, jakými pokrmy vás překvapí! Jistě nebude chybět některá z tradičních omáček s uzeným masem ani pokrmy jako šumajstr či manželstvo. Luštěniny a uzené se taky výborně hodí do polévek! Ne všechny pokrmy však budou o luštěninách a uzeném. Vedle toho se můžete těšit na nespočet pečených dobrot, ať už naslano či nasladko, domácí kváskový chleba, perníky, povidla, včelí produkty i na oblíbené houbové speciality ze Salaše. No a čím to zapijeme? Děti třeba limonádou z ovocných a bylinných sirupů, dospělí jistě nepohrdnou vychlazeným pivem ze dvou lokálních pivovarů, vínem od místních vinařů, na trávení třeba přijde vhod i slza pálenky. A káva? Ta taky bude, přímo z pražírny!

Během dne se bude nejen ochutnávat, ale i soutěžit o chutné a voňavé ceny. A bude se taky hrát a zpívat, protože folklor ke Slovácku a jeho srdci neodmyslitelně patří.

Přijďte na Slovácký festival chutí a vůní v sobotu 23. 9. od 10 hodin. Více ve facebookové události Slovácký festival chutí a vůní.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 21 hodinami
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu