Dnes je 22. listopad 2024, svátek má Cecílie
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Salon vín otevírá své brány Vytvořit článek
Salon vín otevírá své brány
Redakce GastroIN - 01. 02. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Příchod února již tradičně znamená jednu z nejvýznamnějších událostí pro milovníky moravských a českých vín. Své brány totiž pro veřejnost otevírá Salon vín, degustační expozice sta nejlépe hodnocených vín nejvyšší a největší soutěže vín v České republice. Přehlídku aktuální špičky našeho vinařství lze poprvé ochutnat, v historickém sklepení valtického zámku, již ve čtvrtek 1. února.

Ne náhodou se Salonu vín říká výkladní skříň moravského a českého vinařství. Nepředstavuje pouze vrchol vinařského umění, ale také rovnoměrně reprezentuje jak vinařské regiony, tak různé vinařské styly. Vína celkem od 54 vinařů a vinařských firem jsou zde zastoupena podle původu hroznů v jednotlivých vinařských podoblastech, tedy 31 vín pochází z Mikulovské, 29 z Velkopavlovické, 23 ze Slovácké, 14 ze Znojemské, 2 z Litoměřické a 1 z Mělnické. K ochutnání v letošním ročníku bude 26 odrůd v podobě 88 bílých, 10 červených a 2 růžových vín, 78 vín bude suchých, 6 polosuchých, 11 polosladkých a 5 sladkých. Nebudou chybět ani 2 sekty.

„Kouzlo Salonu vín spočívá především v možnosti jednotlivá vína porovnávat. To, že jde bez výjimky o prvotřídní vína, je samozřejmá podmínka, od které se pak odvíjí nespočet možností, jak si na jednom místě, v jeden čas a v jedné náladě moravská a česká vína užívat a hledat podle svého individuální vkusu ta nejzajímavější. Klíčů k tomu může být celá řada – podle vinařů, odrůd, regionálních specifik, zbytkového cukru atd. atd. Na jednu návštěvu je toho až až,“ sdělil Petr Gondáš, manažer Salonu z Národního vinařského centra, které organizuje soutěž a zároveň spravuje degustační expozici, a dodal: „za 24 let svojí existence si Salon vybudoval silné postavení mezi milovníky našich vín, ale čím dál častěji láká i laiky, kteří s objevováním krásy vína teprve začínají nebo Salon vín zvolili jen jako turistický cíl v rámci dovolené či výletu. A to je přesně to, čeho chceme dlouhodobě dosáhnout a co nás velmi těší. Nebýt tu jen pro znalce, ale umět pro moravská a česká vína nadchnou každého, kdo je ochotný jejich hlasu naslouchat.“

Ilustační foto: Pixabay



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 3 hodinami
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - před 17 hodinami
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu