Dnes je 25. listopad 2024, svátek má Kateřina
Úvod Aktuality Ryby přímo do restaurace Vytvořit článek
Ryby přímo do restaurace
Redakce GastroIN - 27. 09. 2011    0 Líbil se vám tento článek?

27. 9. 2011 - PRAHA - Díky zvýšené oblibě rybího masa a zájmu o zdravou výživu spotřeba čerstvých ryb neustále stoupá. Všeobecně se doporučuje jíst ryby alespoň dvakrát týdně. Velkoobchodní společnost MAKRO Cash & Carry, jež se v závozu čerstvých mořských ryb zaměřuje na přímou dodávku do restaurací, přichází s novou službou pro HoReCa zákazníky – Express Delivery z vlastní rybí platformy v Čakovicích. Zde si mohou vybrat ze 110 druhů ryb.

HoReCa zákazníci, kteří od společnosti MAKRO Cash & Carry kupují ryby, mají možnost objednat si závoz ryb e-mailem nebo telefonicky. Ryby projdou v Čakovicích přísnou kontrolou a za pár hodin jsou zavezeny do restaurací. Jejich čerstvost je stoprocentně zaručena. Celkový počet HoReCa zákazníků v České republice je 6200.

Bernard Schaut, Key Account Manager Fish MAKRO Cash & Carry, který zúročuje svoje zkušenosti z rybích aukcí ve Francii, pobytu na lososové farmě v Norsku, ale také jako kuchař a zákazník MAKRO, říká: „Oproti jiným dovozcům mořských ryb máme silnou konkurenční výhodu, protože si můžeme dovolit, aby základ všech našich objednávek tvořily ryby, které mají naši zákazníci na menu. Tím je zajištěno, že zákazníkům vždy vyhovíme. Ryby si od nás mohou objednat 24 hodin předem 5 dní v týdnu.“

Pro Express Delivery přímo z čakovické platformy je uzpůsobený rovněž distribuční autopark, který využívá celkem deset speciálně upravených aut. Jedním z nich je např. VW Caddy, který pojme až 400 kg ryb. Každý dopravní prostředek musí splňovat podmínky pro přepravu ryb s kontrolovanou teplotou (speciální chlazené kontejnery v letadlech, nachlazená auta). Samotné zboží je baleno v polystyrenové bedně, v níž jsou ryby prosypané ledem. Led může být nahrazen i nachlazenou gelovou vložkou (zejména u leteckých zásilek).


Platforma Čakovice
Rybí platforma Čakovice velkoobchodu MAKRO Cash & Carry byla otevřena roku 2006. Za posledních pět let se její provoz proměnil na dynamické místo, kam se 5x týdně zavážejí čerstvé ryby z téměř celého světa, ale především z Norska, Řecka, Itálie, Francie, Nizozemska, Dánska, Rakouska a samozřejmě i České republiky. Od objednání produktů k dodání na pult před zákazníka uběhnou v průměru dva dny (nejkratší cesta je u lokálních sladkovodních ryb – trvá 24 hodin, u lososů jsou to dva dny, u exotických ryb až čtyři dny).

Celkový počet ryb a mořských plodů, které se zavážejí na rybí platformu a dále pak prodávají ve velkoobchodech MAKRO, je přibližně 110, z čehož 80 % tvoří mořské ryby, 11 % sladkovodní ryby, 6 % měkkýši a 3 % hlavonožci. Ryby se na platformě v Čakovicích také kuchají, porcují, filetují, vakuují, udí a provozuje se zde vivárium pro živé humry.

Z rybí platformy v Čakovicích je dále zaváženo asi 40 velkoobchodů MAKRO/METRO v pěti evropských zemích (ČR, SR, Maďarsko, Bulharsko a Srbsko).



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 13 hodinami
Advent ve Znojmě znovu po roce nabídne sváteční atmosféru, nasvícené uličky, provoněné trhy, kulturní program, zimní kino, tradičn...
Redakce GastroIN - 22. 11. 2024
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Reklama   •   Koupit reklamu