22. 11. 2011 - Časopis dTest se v dalším ze svých potravinových testů zaměřil na rybí prsty a vzkazuje: není na místě domnívat se, že konzumací rybích prstů přispíváte ke svému zdraví.
Jeden z výrobků měl jen 14 procent rybího masa a počtem kalorií se shodoval s houskovým knedlíkem. Složením bohužel téměř také.
Při testování rybích prstů bylo klíčové zjistit, kolik rybího masa opravdu obsahují. Prvním vodítkem byla ze zákona povinná informace o podílu ryb uvedená na obalech výrobků. „Zjistili jsme, že se nedá na tvrzení výrobců spoléhat. U tří výrobků ze čtrnácti testovaných jsme narazili na klamavá tvrzení. Rybího masa bylo pochopitelně méně, než výrobci deklarují,“ uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.
Neslavný primát si z tohoto pohledu odnesly Rybí prsty Spar S-Budget s pouhými 14 procenty rybího masa namísto deklarovaných 22 procent a Rybí prsty albert Euro Shopper se zjištěnými 18 procenty, ačkoliv měly obsahovat 22 procent rybího masa. Za takového klamání si po právu zasloužily nedostatečné hodnocení. Obchodní řetězce, které uvedené výrobky uvedly na trh, již oznámily stažení výrobků z prodeje.
„Dobrou zprávou je, že na rozdíl od některých potravin, které jsme v poslední době testovali, se toxické látky jako kadmium, olovo a rtuť pohybovaly hluboko pod stanovenými limity,“ hodnotí dále výsledky Rozová.
Test ukázal, že na trhu existují výrobky, které si název rybí testy zaslouží, protože obsahují poměrně velké množství celkem chutné ryby. „Tak jako u všech potravin, jsou i v tomto segmentu výrazné rozdíly v kvalitě a doporučujeme sledovat nejen složení na obalech výrobků, ale i skutečně naměřené výsledky v objektivních testech,“ uzavírá Rozová.
Podrobné informace jsou přístupné také na http://www.dtest.cz/testy-vyrobku-254/test-rybich-prstu