Dnes je 21. listopad 2024, svátek má Albert
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Recepty / Dezerty Recept: Rebarborové koláčky Vytvořit článek
Recept: Rebarborové koláčky
Redakce GastroIN - 17. 06. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Reveň kadeřavá, reveň vlnovitá nebo reveň rebarbora je velmi zajímavá lahůdková zelenina, známá jednoduše jako rebarbora. Mnohým z nás tato rostlina připomínající lopuch roste na zahrádce, ale často nás ani nenapadne ji zpracovat, zvlášť když její sezóna trvá jen od května do června. Přitom ještě do druhé světové války byste u nás našli celá rebarborová pole, protože se pěstovala ve velkém a v kuchyni našla široké využití. Řapíky listů této statné rostliny, která opět získává na oblibě, zdobí moučníky a koláče, plní ovocné knedlíky, ale slouží i jako hlavní surovina při přípravě polévek a zmrzlin a také se hojně zavařují a kompotují.

Počet porcí: 6–8 koláčků

Doba přípravy: 80 minut

Obtížnost: 2

 

Ingredience na těsto:

280 g hladké mouky

1 lžička cukru

½ lžičky soli

170 g másla

125 ml ledové vody

 

Ingredience na náplň:

500 g rebarbory

300 g jahod

3 lžíce hladké mouky

200 g krupicového cukru

zakysaná smetana k podávání

 

TIP! Koláčky jsme dozdobili zakysanou smetanou.


Postup:

 

  1.      Smíchejte všechny připravené ingredience, vypracujte těsto a nechte ho 15 minut odpočívat v lednici.
  2.      Rebarboru a jahody nakrájejte na kostičky, smíchejte je s cukrem a moukou a nechte 5 minut odpočinout.
  3.     Těsto vyndejte z lednice a nechte ho změknout, aby se s ním dobře pracovalo. Rozválejte ho a vykrojte z něj kolečka na menší koláčky.
  4.     Na kolečka naklaďte směs, kraje zahněte dovnitř a posypte trochou cukru.
  5.    Nechte péct v troubě zhruba 40 minut a podávejte se zakysanou smetanou.      

 

 

Zdroj: Klasa



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 4 hodinami
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Redakce GastroIN - před 19 hodinami
Doby, kdy se masem z humra pohrdalo, jsou ty tam. Dnes tohoto korýše, který vyniká svou nasládlou chutí a pevnou strukturou, serví...
Redakce GastroIN - 20. 11. 2024
Supermarket Terno ve Zlíně, který dle mnohých patří mezi místní specifika, slaví letos významné jubileum – 25 let od svého otevřen...
Reklama   •   Koupit reklamu