Dnes je 22. listopad 2024, svátek má Cecílie
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Recept od Josefa Maršálka: Ořechy s jablečným karamelem Vytvořit článek
Recept od Josefa Maršálka: Ořechy s jablečným karamelem
Redakce GastroIN - 19. 12. 2022    0 Líbil se vám tento článek?

21. 12. 2022 - ČR - Tak na tohle cukroví mám zcela jasnou vzpomínku z dětství. U babičky Josefky jsme se strýcem Lukášem tlačili těsto do formiček, a po upečení v plynové troubě je zaboha nemohli dostat ven. Bylo to k vzteku. Pravdou ale je, že ze všech nepodarků během pečení byly nakonec skvělé rumové kuličky. Dnes už vím, že to bylo tím, že se formičky po minulém pečení umyly vodou. To nikdy nedělejte. Stačí je ubrouskem vytřít a nechat na suchém místě dobře zaschnout. Takto budou připraveny na další pečení.

Počet kusů: 30
Stupeň obtížnosti: 1
Čas na přípravu: 1,5 hodina

TĚSTO:
110 g máslo
75 g cukr
165 g mouka hladká
90 g mleté vlašské ořechy
1 g skořice mletá
1 g sůl

NÁPLŇ:
120 g cukr krupice
70 g jablečný 100% mošt
125 g máslo
100 g smetana 33%
2 g mořská sůl
1 kousek celé skořice

POSTUP:
Na těsto smícháme rychle všechny ingredience, dokud se nespojí v homogenní hmotu. Vmačkáme do lehce máslem vymazaných formiček na ořechy tak, aby vznikla prohlubeň. Snažíme se těsto natlačit spíše do stran; při pečení mírně zteče. Upečeme je na plechu ve vyhřáté troubě při 160 °C, asi 20–25 minut; ještě vlažné z formiček vyklepneme. Na krém smícháme cukr krupici, jablečný mošt, sůl a skořici a ve větším hrnci vaříme, dokud nevznikne zlatavý karamel. Ten za stálého míchání zalejeme ve dvou ve třech dávkách horkou smetanou, dáváme pozor, abychom se nepopálili. Nakonec přidáme máslo a směs přivedeme opět k varu.

Odstavíme z ohně, vyjmeme skořici a necháme mírně vychladnout. Potom krém ponorným mixérem rozšleháme dohladka. Necháme nejlépe přes noc v lednici pořádně vychladnout a poté našleháme do hladkého nadýchaného krému. Pomocí sáčku s řezanou trubičkou ořechy slepujeme po dvou k sobě.

Uložime, do krabice na suché a chladné místo.

TIP: Pro kakaovou variantu můžete do těsta přidat místo 15 g mouky 15 g kakaa. A do horké karamelové náplně po uvaření přidat 50 g hořké čokolády. Postup zůstává stejný.


MOJE RADA:
Formičky po pečení nemyjte vodou. Stačí je ubrouskem vytřít a nechat na suchém místě dobře zaschnout. Takto budou připraveny na další pečení.

Zdroj: redakce



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 9 hodinami
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - před 19 hodinami
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Redakce GastroIN - 20. 11. 2024
Doby, kdy se masem z humra pohrdalo, jsou ty tam. Dnes tohoto korýše, který vyniká svou nasládlou chutí a pevnou strukturou, serví...
Reklama   •   Koupit reklamu