Jsou to knedlíky, nebo noky? Jsou to vynikající bramborové šišky! Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují jako výborné syté hlavní jídlo nebo neotřelý dezert. Navíc jsou velmi snadné na přípravu, vaří se krátce, nelepí, na povrchu nejsou „mazlavé jako maminčiny vídeňské noky“ a dají se po uvaření i opékat nebo obalovat. Sluší jim mák stejně jako povidla, špenát nebo třeba strouhanka. Pusťte se do příprav a dejte si je, jak je máte nejraději.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut
Obtížnost: 2
Ingredience:
600 g brambor typu B
1 vejce
špetka soli
250 g hrubé mouky + mouka na pomoučení
mletý mák dle chuti
moučkový cukr dle chuti
rozpuštěné máslo na přelití dle chuti
nebo
200 g strouhanky
2 lžíce sádla
sůl
TIP! Sladké šišky jsme posypali modrým mákem DrRashid od společnosti ALIKA, strouhanku na šišky naslano jsme osmahli na vepřovém škvařeném sádle od Ligurský s. r. o.
Postup:
1. Brambory uvařte ve slupce, vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno.
2. Přidejte vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujte těsto, které nelepí.
3. Z vypracovaného těsta vytvořte válečky a dejte je vařit na zhruba 7 minut do vroucí osolené vody.
4. Dle chuti posypte hotové šišky mákem, moučkovým cukrem a přelijte máslem, NEBO v pánvi osmažte na sádle strouhanku se špetkou soli a promíchejte s hotovými šiškami.
Zdroj: Klasa