Dnes je 30. prosinec 2024, svátek má David
Úvod Aktuality PRŮZKUM: Jak letos budou chutnat Vánoce? Vytvořit článek
PRŮZKUM: Jak letos budou chutnat Vánoce?
Redakce GastroIN - 20. 12. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Bramborový salát bude neporaženým králem letošních českých Vánoc. Ke štědrovečerní večeři si ho dá devět z deseti Čechů. A co k němu? Neoficiální souboj vyhrává křupavý řízek, populární kapr musel letos ustoupit na stříbrnou pozici. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu řetězce PENNY mezi dvěma tisíci respondenty z ČR.

ŘÍZEK VEDE 1:0

Do smažení řízku se na Štědrý den vrhnou skoro tři čtvrtiny z nás. Prim budou hrát ty kuřecí a krůtí, 28 % respondentů však dá šanci řízku vepřovému či telecímu. Populárního kapra v trojobalu si osmaží 49 % Čechů, v tradičních úpravách na modro nebo na černo si ho pak vychutná pouhých 7 % dotázaných. Neznamená to však, že by Češi zcela zanevřeli na rybí pokrmy. Lososa, pstruha nebo dalšího zástupce rybí říše si dopřeje 23 % lidí, stejný podíl zase štědrovečerní menu odstartuje rybí polévkou. Vinná klobása pak ozdobí každý pátý slavnostní stůl.

ZÍTRA A POZÍTŘÍ 

Dárky jsou rozbalené, nádobí v myčce a vyvstává otázka: Co budeme jíst zítra? Odpověď je možná překvapivá – to stejné jako dnes. Padesát sedm procent z nás se totiž bude věnovat dojídání zbytků ze štědrovečerní večeře. Asi pětina pak znovu naskočí do běžného režimu a připraví obvyklá nesváteční jídla vyplývá z průzkumu. Ti, co znovu obléknou zástěru, se nejčastěji vrhnou do přípravy pečené drůbeže (32 %) nebo tradičních českých omáček (18 %). Najdou se ale i tací, kteří své blízké pohostí zvěřinou, (2 %) králíkem (2 %) nebo čistě vegetariánským menu (3 %).

CHCEME KVALITU, ALE ZA DOSTUPNÉ CENY 

Vánoční menu bude letos podobně bohaté jako loni. Skoro tři čtvrtiny lidí plánují v meziročním srovnání za jídlo na sváteční dny utratit stejně peněz, 10 % si pak útraty zvýší. Zbytek se buď uskromní, nebo výdaje vůbec neřeší. Co se týče konkrétních částek, drtivá většina Čechů (91 %) utratí za jídlo na svátky do 5 000 Kč, nejčastěji něco mezi 1 000 Kč a 3 000 Kč (49 %), potažmo 3 000 Kč a 5 000 Kč (26 %). Více než 10 000 Kč pak za potraviny vydá každý padesátý Čech.

 

Zdroj: Tomáš Kubík, PENNY

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 12 hodinami
Pokrmy z králičího masa mají v České republice hlubokou tradici a vrcholu popularity dosáhly v 90. letech. Nejsme však jedinou zem...
Redakce GastroIN - 27. 12. 2024
Ačkoliv se říkává, že dávat dárky je větší radost, než je dostávat, v případě nevhodně zvoleného dárku nemusí mít radost ani jeden...
Redakce GastroIN - 27. 12. 2024
Na Maltě se konalo regionální finále celosvětové renomované soutěže S.Pellegrino Young Chef Academy. Vítězem hlavní ceny v našem r...