V brněnském vzdělávacím centru České barmanské asociace byly 20. listopadu rozdány nové barové ceny. Jejich organizátorem je sice oborový on-line magazín AtBars.com, o držitelích Bar Community Awards ale rozhoduje sama barová komunita. Nejvíce hlasů hned ve třech kategoriích napoprvé posbíral karlovarský Becher’s Bar, individuální ocenění obdrželi Jan Šebek z nově otevřeného baru Minus One a whisky ambasador společnosti Stock Plzeň-Božkov Michal Marešovský.
Možnost zasáhnout do výsledků Bar Community Awards, jež se udílejí v kategoriích Nejlepší bar, Nejlepší barman, Nejlepší barový tým, Nejlepší koktejlové menu a Nejlepší ambasador, dostaly bezmála tři stovky barmanů a barmanek, bar manažerů, majitelů podniků z celé České republiky, doplněných o zástupce vybraných firem, oborové novináře a nadšence do koktejlové kultury. Nominovat mohli pouze české podniky a barmany nebo ambasadory působící na území České republiky, nikdo nesměl hlasovat sám pro sebe nebo svůj podnik a v případě barů mohly být nominovány pouze ty podniky, které jsou v provozu alespoň tři měsíce, aby již bylo možné prověřit jejich kvality v běhu času.
Ve třech barových kategoriích mají premiérové Bar Community Awards stejného držitele – karlovarský Becher’s Bar, jenž je součástí legendárního Grandhotelu Pupp. K vítězství v kategorii Nejlepší barový tým, jejímž partnerem byla vodka Nemiroff, patrně přispěla skutečnost, že ten jeho sestává z celé řady výrazných osobností, jimž se daří v barmanských soutěžích. Patří mezi ně i František Dandáš, letošní vítěz českého národního kola prestižní barmanské soutěže World Class, v níž před časem i v mezinárodním měřítku uspěl i Vítězslav Cirok, který tým Becher’s Baru vede. Ocenění v kategorii koktejlových menu, kterou sponzorovaly cordialy Paragon, patří drinkům zasvěceným elementům života. Ty už však v Becher’s Baru hosté neochutnají – před pár dny je nahradily stejně kreativní koktejly propojené tématem Mé první vzpomínky. Od úspěchu ve dvou dílčích kategoriích pak už byl jen krůček k vítězství v hlavní kategorii Nejlepší bar, kterou zaštítila whisky Johnnie Walker.
Svou nominaci měl Becher’s Bar také v kategorii Nejlepší barman, jejímž partnerem byl gin Bombay Sapphire. V té ale nakonec zvítězil zkušený barman Jan Šebek, jenž stojí v čele beverage & food týmu nedávno otevřeného hotelu W Prague situovaného přímo na Václavském náměstí a významnou měrou se podílel i na konceptu jeho baru Minus One. „Za ocenění Nejlepší barman roku 2024, udělené v rámci Bar Community Awards, jsem nesmírně vděčný. Toto uznání pro mě znamená opravdu mnoho, protože přichází od barové komunity, která mi je tak blízká. Prošel jsem mnoha soutěžemi, ale toto ocenění mě těší nejvíc, protože potvrzuje, že naše společná práce a úsilí mají smysl,“ prohlásil. V kategorii hledající nejlepšího ambasadora, jíž se partnersky ujal bourbon Michter’s, si prvenství připsal whisky ambasador společnosti Stock Plzeň-Božkov Michal Marešovský. „Moc všem děkuji za hlasy, protože to beru jako souhlas s tím, že naši práci děláme srdcem a dobře. Zároveň tento úspěch beru jako závazek pokračovat dál a být tu pro značku a komunitu,“ komentoval své vítězství.
Příští rok budou Bar Community Awards rozdány už 13. května, kdy závěrečným eventem vyvrcholí druhý Prague Cocktail Week, jehož budou do budoucna nedílnou součástí. A nejspíš nebudou mít tak jednoznačného vítěze jako letos. „Barová scéna se neustále vyvíjí a objevují se na ní noví hráči, kteří mají šanci do výsledného pořadí zasáhnout. Stačí zmínit v srpnu otevřenou Forbínu, jež pro letošní rok ještě podmínky hodnocení nesplňovala, nebo úplně nový Minus One. Bude proto zajímavé sledovat, jak se pořadí na čele jednotlivých kategorií obmění,“ podotýká spolumajitelka AtBars.com Bára Urbanová.
Snímky z vyhlašování: autorka Michaela Čejková