Dnes je 19. září 2024, svátek má Zita
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Prazdroj přechází na solární energie Vytvořit článek
Prazdroj přechází na solární energie
Redakce GastroIN - 15. 11. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Plzeňský Prazdroj spustil rozsáhlý program instalace solárních panelů na střechy provozních budov svých pivovarů. V těchto dnech zapojil první solární elektrárnu ve svém pivovaru ve Velkých Popovicích.

Nasazení fotovoltaiky představuje další krok na cestě Prazdroje k uhlíkové neutralitě ve výrobě, které chce dosáhnout do roku 2030. Využitím sluneční energie sníží Prazdroj emise CO2 o téměř 500 tun ročně.

Jako první byla solární elektrárna instalovaná v pivovaru ve Velkých Popovicích, do provozu byla zapojena právě v těchto dnech. Celkem 288 panelů bylo umístěno na střeše čistírny odpadních vod. Celkový výkon fotovoltaiky postačí na pokrytí přibližně 12 % spotřeby čistírny. „Do konce roku přijde na řadu ještě druhá část instalace ve Velkých Popovicích, a to na střeše stáčecí linky, kam umístíme dalších 466 panelů. Ty pokryjí zhruba 10 % spotřeby stáčírny,“ říká Václav Šimek, manažer Velkopopovického pivovaru.

Následovat bude instalace fotovoltaiky v Pivovaru Radegast v Nošovicích a během příštího roku pak v plzeňském pivovaru. Celkem tak Prazdroj na střechách svých provozních budov plánuje nainstalovat 3 400 solárních panelů s celkovou plochou 23 000 m2, což odpovídá čtyřem fotbalovým hřištím. Roční produkce elektřiny ze všech solárů dosáhne téměř 1600 MWh a pokryje 2,4 procenta celkové spotřeby energie všech tuzemských pivovarů Prazdroje, čímž ušetří až 500 tun CO2 ročně. „Naším cílem je v budoucnu využívat energii pouze z obnovitelných zdrojů. Fotovoltaika je jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout. Panely instalujeme na vhodných střechách, které není potřeba nijak dodatečně staticky zabezpečovat,“ uvádí technický ředitel Plzeňského Prazdroje Pavel Šemík.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 21 hodinami
Naservírovat fuckup jako delikatesu, která dokáže posunout podnikání na jiný level? Stereotypy ohledně selhání boří už více než de...
Redakce GastroIN - 17. 09. 2024
Přes 330 vzorků ovocných destilátů přihlásili letos pěstitelé a výrobci do 21. ročníku mezinárodní soutěžní přehlídky Grand Prix o...
Redakce GastroIN - 16. 09. 2024
Na závěr letošního seriálu hodnocení Národní soutěže vín se porotci sešli nad víny z Velkopavlovické vinařské podoblasti. V rekord...
Reklama   •   Koupit reklamu