Ikona české kuchyně v úpravě pro 21. století. Naplňte ji vinnými hrozny, které pečením zesládne a z kachny vytáhne přebytečný tuk. S výrazným masem s křupavou kůrkou a pikantním zelím vytvoří žádaný chuťový kontrast. Modré hrozny příjemně dosladí i červené zelí. Obligátní knedlíky vyměňte za brambory a upečte je v kachním sádle dokřupava.
4 porce – příprava 2 hodiny
Kachna
-
1 kachna (1,5 kg)
-
3 lžíce másla
-
500 g vinných hroznů (bílé i modré)
-
2 snítky tymiánu
-
1 menší hrst dobromyslu
-
1 menší hrst mateřídoušky
-
lžíce kmínu
-
sůl a čerstvě mletý pepř
Brambory
-
600 g brambor (varný typ B)
-
½ lžičky kuliček černého pepře
-
1/2 lžičky kmínu
-
snítky tymiánu
Bílé zelí
-
1/2 hlávky bílého zelí
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
1 bobkový list
-
špetka kmínu
-
100 ml suchého bílého vína
Červené zelí
-
1/2 hlávky červeného zelí
-
1 červená cibule
-
1 svitek skořice
-
2 hřebíčky
-
100 g modrých vinných hroznů
-
100 ml suchého červeného vína
-
1 lžíce medu podle chuti
1) Troubu předehřejte na 200 °C. Kachnu očistěte, vyjměte případné vnitřnosti, osolte ji a opepřete. Břišní dutinu vymažte trochou másla a naplňte vinnými hrozny a bylinkami. Zašijte nebo spíchněte otvor párátkem a položte kachnu do pekáče prsíčky nahoru. Potřete ji zbylým máslem, osolte, posypte kmínem a přiklopte. Vložte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a za občasného podlévání výpekem pečte zhruba 1,5 hodiny doměkka. Přesný čas záleží na velikosti kachny. Měkkou kachnu odklopte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova a dokřupava.
2) Vypečené sádlo použijte na brambory. Brambory neloupejte, očistěte je, omyjte, malé ponechte vcelku, velké nakrájejte na čtvrtky, rozložte je do pekáče a zalijte horkým sádlem. Přidejte pepř, kmín a tymián a upečte v rozehřáté troubě doměkka, zhruba 30 minut.
3) Bílé zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli, česnek, zelí a koření a jakmile se vyvaří šťáva, přilejte víno, přiklopte a poduste zelí doměkka. Podle potřeby podlijte zlehka vodou. Osolte a opepřete.
4) Červené zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli dosklovita, přisypte zelí, skořici, hřebíček a opékejte 3 minuty. Větší hrozny vína rozkrojte napůl, menší ponechte vcelku, přidejte je k zelí, přilijte víno a duste pod pokličkou doměkka. Dochuťte medem.
Vhodné víno
Mladší červené ovocité víno odrůd Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Svatovavřinecké.