Dnes je 23. listopad 2024, svátek má Klement
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Recepty / Hlavní jídla Pečená kachna plněná vinnými hrozny Vytvořit článek
Pečená kachna plněná vinnými hrozny
Redakce GastroIN - 04. 11. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Ikona české kuchyně v úpravě pro 21. století. Naplňte ji vinnými hrozny, které pečením zesládne a z kachny vytáhne přebytečný tuk. S výrazným masem s křupavou kůrkou a pikantním zelím vytvoří žádaný chuťový kontrast. Modré hrozny příjemně dosladí i červené zelí. Obligátní knedlíky vyměňte za brambory a upečte je v kachním sádle dokřupava.

4 porce – příprava 2 hodiny

Kachna

  • 1 kachna (1,5 kg)

  • 3 lžíce másla

  • 500 g vinných hroznů (bílé i modré)

  • 2 snítky tymiánu

  • 1 menší hrst dobromyslu

  • 1 menší hrst mateřídoušky

  • lžíce kmínu

  • sůl a čerstvě mletý pepř

Brambory

  • 600 g brambor (varný typ B)

  • ½ lžičky kuliček černého pepře

  • 1/2 lžičky kmínu

  • snítky tymiánu

Bílé zelí

  • 1/2 hlávky bílého zelí

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 bobkový list

  • špetka kmínu

  • 100 ml suchého bílého vína

Červené zelí

  • 1/2 hlávky červeného zelí

  • 1 červená cibule

  • 1 svitek skořice

  • 2 hřebíčky

  • 100 g modrých vinných hroznů

  • 100 ml suchého červeného vína

  • 1 lžíce medu podle chuti

 

1) Troubu předehřejte na 200 °C. Kachnu očistěte, vyjměte případné vnitřnosti, osolte ji a opepřete. Břišní dutinu vymažte trochou másla a naplňte vinnými hrozny a bylinkami. Zašijte nebo spíchněte otvor párátkem a položte kachnu do pekáče prsíčky nahoru. Potřete ji zbylým máslem, osolte, posypte kmínem a přiklopte. Vložte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a za občasného podlévání výpekem pečte zhruba 1,5 hodiny doměkka. Přesný čas záleží na velikosti kachny. Měkkou kachnu odklopte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova a dokřupava.

2) Vypečené sádlo použijte na brambory. Brambory neloupejte, očistěte je, omyjte, malé ponechte vcelku, velké nakrájejte na čtvrtky, rozložte je do pekáče a zalijte horkým sádlem. Přidejte pepř, kmín a tymián a upečte v rozehřáté troubě doměkka, zhruba 30 minut.

3) Bílé zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli, česnek, zelí a koření a jakmile se vyvaří šťáva, přilejte víno, přiklopte a poduste zelí doměkka. Podle potřeby podlijte zlehka vodou. Osolte a opepřete.

4) Červené zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli dosklovita, přisypte zelí, skořici, hřebíček a opékejte 3 minuty. Větší hrozny vína rozkrojte napůl, menší ponechte vcelku, přidejte je k zelí, přilijte víno a duste pod pokličkou doměkka. Dochuťte medem.

 

Vhodné víno

Mladší červené ovocité víno odrůd Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Svatovavřinecké.

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 22. 11. 2024
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu