Dnes je 23. listopad 2024, svátek má Klement
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Palačinkový den. Recept od šéfkuchaře Vytvořit článek
Palačinkový den. Recept od šéfkuchaře
Redakce GastroIN - 06. 02. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Pojďte s námi společně oslavit Palačinkový den s Tefal! Palačinky svým tvarem a zlatavou barvou symbolizují slunce, vy tak do svých domovů přinesete příslib jarní nálady už v únoru.

Palačinkový den započal svou historii v Anglii – nejstarší zmínka pochází z 15. století a je pevně spjata s Velikonocemi.

A jelikož jsou Velikonoce klouzavým svátkem i Palačinkový den nemá pevně stanovené datum. Vždy se ale oslavuje v úterý, které předchází Popeleční středě, začátku postního období.

Hospodyňky díky palačinkám zpracovaly zbytky z lednice či spíže, které by se během půstu jinak zkazily. Tradičně je Palačinkový den doprovázený celou škálou společenských akcí, rozhodně se tedy v tomto období nebudete nudit.

Tradice se zrodila v městečku Olney v anglickém Buckinghamshire. Jedno úterý, před Popeleční středou, žena opékala své palačinky, když zaslechla kostelní zvony. Ty právě svolávaly k bohoslužbě. Ona pohroužena do přípravy jídla zapomněla na čas, dala se do běhu v kuchyňské zástěře i s pánví a palačinkou, kterou nechtěla spálit. Takto ustrojená utíkala rychle až ke kostelu. Stala se tak historicky první palačinkovou závodnicí, aniž by o tom zatím věděla. Skutečně tak založila tradici proslulého palačinkového běhu, který se od té doby stal nedílnou součástí tohoto dne.

Palačinkové běhy najdeme téměř v každém anglickém městě. Jejich pořádání není však cizí ani větším městům po celém světě. Celá akce se neobejde bez různého doprovodného programu, a jedním z jeho bodů bývá i soutěž o nejchutnější palačinku.

Uspořádejte si v rodinném kruhu také takový palačinkový den a zasoutěžte si společně s Tefal o vytvoření té nejlepší a nejoriginálnější palačinky.

Palačinky podle šéfkuchaře Ondry Slaniny

Suroviny

• 250 ml mléka

• 2 vejce

• 160−200 g polohrubé mouky

• špetka soli a cukru

• 30 ml oleje

Náplň

• 250 g tučného tvarohu

• 2 vanilkové cukry

• 50 g krupicového cukru

• 30 g rozinek

• 100 g jahodové marmelády

• 200 g jahod

 

Z mléka, vajec, mouky, soli, cukru a oleje připravíme hladké těsto. Rozpálíme palačinkovou pánev a postupně upečeme palačinky. Hotové potřeme marmeládou a tvarohem smíchaným s vanilkovým cukrem a rozinkami. Složíme či srolujeme a doplníme jahodami.

Zdroj: EV public relations, spol. s r. o



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 23 hodinami
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu