Na Maltě se konalo regionální finále celosvětové renomované soutěže S.Pellegrino Young Chef Academy. Vítězem hlavní ceny v našem regionu se stal Pablo Falcón ze Slovinska.
V dalších kategoriích se umístili kuchaři z Rumunska, Malty a ze Srbska. Soutěž je určena nejtalentovanějším mladým kuchařům, kteří měří své síly a schopnosti a snaží získat globální zviditelnění.
Soutěž vyvrcholila 26. listopadu na Maltě gala večeří v The Phoenicia Ball Room. Všech 15 mladých kuchařů účastnících se soutěže a jejich mentoři spolu s regionálními distributory Acqua Panna a S.Pellegrino se účastnilo slavnostní večeře, kterou připravili michelinský šéfkuchař Grigoris Kikis a michelinská šéfkuchařka a porotkyně soutěže Maltese MasterChef Letizia Vella.
Soutěž S.Pellegrino Young Chef Academy 2024-25 otevřela dveře nejtalentovanějším mladým kuchařům, kteří chtěli změřit své síly a schopnosti a získat globální zviditelnění. Mladí kuchaři do 30 let, včetně zástupců z České republiky, měli možnost se přihlásit přes webové stránky, a to zasláním receptu na svoji originální specialitu, která vyjadřovala jejich osobní vizi, jedinečné dovednosti a kreativitu. Stejně jako v předchozích ročnících byla první výběrová fáze hodnocena institutem ALMA (Mezinárodní školou italského kulinářského umění). ALMA vybrala pak užší seznam mladých kuchařů, kteří se zúčastnili regionálních finále, jež se konalo ve druhé polovině roku 2024 na Maltě a do něhož žádný český zástupce nepostoupil.
„Regionální vítězové se utkali na Grand Finale, kde soutěžili o cenu S.Pellegrino Young Chef Academy 2024-25. Vítězem hlavní ceny San Pellegrino Young Chef Award, kterou předal Michel Beneventi, generální ředitel společnosti Sanpellegrino, se stal Pablo Falcón ze Slovinska, pod vedením Yvonne Melee. Porotu, která rozhodovala o vítězi a jež hodnotila všechna jídla, tvořili Victor Borg (Malta), Thanos Freskos (Řecko), Alexandru Iacub (Rumunsko), Igor Jagodic (Slovinsko) a Iwona Niemczewska (Polsko),“ říká Michal Kučera z Global Wines & Spirits, distributora S.Pellegrino pro Českou republiku.
V rámci soutěže také proběhlo korunování vítězů tří dalších kategorií. Cenu S.Pellegrino za sociální odpovědnost, o které hlasuje Asociace udržitelných restaurací a jež hodnotí do jaké míry je jídlo výsledkem sociálně odpovědných přístupů, si odnesl Alin Vadean (Rumunsko), mentorovaný Cezarem Munteanuem. Cenu Acqua Panna za propojení v gastronomii, o níž rozhoduje porota mentorů a která oceňuje jídlo poskytující spojení mezi minulostí a budoucností, získal Andrea Amore z Malty, mentorem mu byl Andrew Borg. Cenu Fine Dining Lovers Food for Thought pro mladého kuchaře, který nejlépe reprezentuje své osobní přesvědčení pomocí svého osobitého jídla o níž hlasuje online komunita Fine Dining Lovers, vyhrál Nikola Šorak ze Srbska s mentorem Mario Mandarićem.
Globální finále se bude konat v roce 2025 v Miláně.