Dnes je 21. listopad 2024, svátek má Albert
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Oslava Svatomartinských vín Vytvořit článek
Oslava Svatomartinských vín
Redakce GastroIN - 23. 10. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Podle svátků a zvyků sledujeme, jak bleskovým tempem utíká rok. Ještě se sice ukazují poslední hřejivé paprsky, ale většina hroznů už je pod střechou, blíží se sv. Martin, a to znamená jediné – konečně ochutnáme první vína letošní sklizně – Svatomartinská! Co bychom o nich měli vědět nám přiblížila Národní sommelierka Klára Kollárová.

Jaká vlastně Svatomartinská vína jsou?

Svatomartinská vína jsou vína aktuálního ročníku, tedy mladistvě ovocná, svěží a aromatická. Mohou být jak bílá, tak růžová i červená, ale vždy výhradně suchá a ze stanovených odrůd, které dozrávají dříve, proto z nich vinaři mohou včas vyrobit atraktivní víno. Bílá mohou být z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský a jejich cuvée, růžová z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a jejich cuvée a červená pak z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké a také jejich cuvée.


Jak Svatomartinské víno poznám?

Svatomartinské, které prošlo degustací garantující kvalitu vína, se může prodávat pouze v lahvích označených známým logem svatého Martina na koni jednak na etiketě a na kapsli, nebo šroubovém uzávěru na hrdle. Na lahvi kromě symbolu sv. Martina najdete ještě logo sklenky v národních barvách, která garantuje původ vína z České republiky.


Kde lze Svatomartinská ochutnat?

Svatomartinská menu nabízí 11. listopadu velké množství restaurací po celé republice. Dále můžete navštívit nějakou z celé řady svatomartinských akcí. Největší z nich je určitě Svatomartinský košt, který proběhne tradičně 11. 11. od 11.00 hod. na brněnském náměstí Svobody. Přehled akcí publikuje Vinařský fond na webu: www.vinazmoravyvinazcech.cz.


A jaké k nim nejlépe zvolit pokrmy?

Červená Svatomartinská vína se kromě tradiční pečené husy výborně hodí i k ostatním pečeným a dušeným masům nebo k nevýrazné zvěřině. Bílá si zase výborně rozumí s rybami, drůbeží na studeno, ale i k předkrmům na bázi zeleniny či k čerstvým sýrům. A růžová pak zvolte k paštikám, netradičním úpravám kachny nebo husy, případně k roládám se zeleninou či houbami. Případně tam, kde si nejste jisti, zda spíše bílé, nebo červené.

Úvodní foto: Pixabay



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 6 hodinami
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Redakce GastroIN - před 21 hodinami
Doby, kdy se masem z humra pohrdalo, jsou ty tam. Dnes tohoto korýše, který vyniká svou nasládlou chutí a pevnou strukturou, serví...
Redakce GastroIN - 20. 11. 2024
Supermarket Terno ve Zlíně, který dle mnohých patří mezi místní specifika, slaví letos významné jubileum – 25 let od svého otevřen...
Reklama   •   Koupit reklamu