Dnes je 30. leden 2025, svátek má Robin
Úvod Aktuality Optimální hodnota stravenky vzrostla na 225 korun Vytvořit článek
Optimální hodnota stravenky vzrostla na 225 korun
Redakce GastroIN - 09. 01. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Optimální nominální hodnota stravenky opět stoupla. Oproti loňsku se jedná o navýšení její nominální hodnoty o 14 korun v případě, že zůstane zachovaný poměr, v rámci kterého přispívá 55 % hodnoty stravenky zaměstnavatel (123, 90 Kč) a 45 % (101,10 Kč) zaměstnanec.

Tento model zachovává daňovou výhodnost a zároveň zajišťuje spravedlivé rozdělení nákladů. Celková cena 225 korun tak reflektuje nejen aktuální legislativní rámec, ale i možnost pokrýt průměrnou cenu poledního menu v českých městech.

Řešení pro zaměstnavatele

Mnoho zaměstnavatelů se s počátkem nového roku nachází ve zdánlivě bezvýchodné situaci, protože už zkrátka nemohou zaměstnancům přidat více peněz. Na druhou stranu ale řada z nich nevyužívá zdaleka všechny nástroje odměňování naplno. „Právě s příspěvky na stravování pracuje maximálně efektivně jen málo zaměstnavatelů. Přitom tak lze zvýšit kupní sílu zaměstnance efektivněji, než kdyby měl stejnou částku získat čistě v rámci mzdy či platu,“ vysvětluje Stéphane Nicoletti, generální ředitel společnosti Up Česká republika.

Podpora stravování má mnoho benefitů

Zvýšení kupní síly ale není zdaleka jediným benefitem podpory stravování. Z výsledků průzkumu Barometr zaměstnanců mezi více než 1000 respondenty tuzemských firem a organizací vyplývá, že se zaměstnanci necítí po fyzické ani psychické stránce dobře. 93 % zaměstnanců zároveň uvádí, že by chtěli udělat ve prospěch svého tělesného zdraví nějakou změnu. Největší zájem mají právě o zdravější stravování. Není tedy divu, že by tuto podporu chtěli právě od zaměstnavatelů, když v práci tráví velkou část svých všedních dnů. Podle 9 z 10 lidí by zaměstnavatel měl pečovat o kvalitní stravování svých zaměstnanců.

„Účelová podpora ze strany zaměstnavatelů má ale daleko hlubší dopad, než by se mohlo zdát, a to nejen na fyzické zdraví. Například společný oběd s kolegy kromě pravidelného stravování upevňuje vztahy ve firmě
a dává zaměstnanci v obědové pauze možnost vypnout. Může být i cestou pro firmy, které se potýkají s rostoucím počtem dnů pracovní neschopnosti. Současně je taková podpora příležitostí zaujmout na trhu práce zejména mladou generaci, pro kterou je péče o zdraví vůbec nejdůležitější,“ 
popisuje Nicoletti.

Bariérou lepšího stravování je nedostatek peněz

Výsledky ale také ukazují, že stále více klidem v lepším stravování brání nedostatek peněz. Zatímco výsledky stejného průzkumu před 5 lety ukázaly, že nedostatek peněz byl až 6. nejčastější překážkou v lepším stravování zaměstnanců, v současnosti se jedná už o 2. nejčastější důvod. Na prvním místě je stále nedostatek času na jídlo, avšak význam tohoto faktoru oproti situaci v roce 2019 výrazně oslabil.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 57 sekundami
Konec spekulací. O tom, kdo v Česku získá legendární čepice, symbol uznávaného francouzského gastroprůvodce Gault&Millau, je jasno...
Redakce GastroIN - před 21 hodinami
O masopustu se odpradávna traduje, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Že je to lákavá před...
Redakce GastroIN - 29. 01. 2025
Do nabídky restaurace Alma přibývá kapr. Tradiční a zároveň odmítaná česká ryba se pod rukama šéfkuchařů Petra Židka a Michala Daň...