Dnes je 22. listopad 2024, svátek má Cecílie
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Od vidlí až na vidličku Vytvořit článek
Od vidlí až na vidličku
Redakce GastroIN - 10. 07. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

10. 7. 2012 - BRNO - Jste milovníci dobrého jídla a zajímáte se o jeho původ? Právě pro vás se od 9. do 29. července na slavnostech Jídlo z blízka vaří lahůdky z regionálních surovin. Nechybí ani kurzy vaření a degustace vín.

Po tři červencové týdny si můžete ve třinácti brněnských podnicích užívat jedinečná tříchodová menu připravená výhradně z místních ingrediencí od nejlepších regionálních producentů, se kterými vás seznámí jídelní lístek. „V nabídce restaurací najdete čerstvé pstruhy z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině a těšit se můžete i na využití čerstvých bylinek, sezónní zeleninu, borůvky, maliny i sluncem provoněné třešně či meruňky ze Znojemska,“ vysvětlila Lucie Frgalová ze Slow Food Brno, které slavnosti již druhým rokem organizuje.

Chcete vědět více o tom, odkud vaše jídlo pochází? Letní slavnosti mají také doprovodný program, na kterém je možné potkat se osobně se známým rakouským šéfkuchařem Johannem Reisingerem, dát si víkendový oběd s předními dámami české gastropublicistiky Ditou Pecháčkovou a Janou Florentýnou Zatloukalovou, nebo zkusit vaření podle Martina Škody a jeho první kuchařky. Přijďte se seznámit se sedláky, vinaři, malovýrobci delikates i šéfkuchaři, kteří svoji práci nepřestali dělat s láskou. Pod jejich laskavým dohledem si můžete vyzkoušet tradiční řemesla, naučit se klasické recepty nebo ocenit půvab moravských vín.

Jestli jste dosud váhali s pečením domácího štrúdlu nebo vykostěním králíka, vrhněte se do toho tentokrát po hlavě. Program je připraven právě pro vás! Přiveďte i své děti, které jistě nadchne, jak se z čerstvého ovoce stane marmeláda.

Letošního ročníku gastronomických slavností Jídlo z blízka se účastní brněnské podniky Bistro Franz, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jednička, Kavárna Era, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Ristorante Piazza, Starobrněnská pivnice na Divadelní, Šelepka a U Kastelána.

Prozkoumejte příběh surovin, zamluvte si stůl na www.jidlozblizka.cz a ochutnejte jižní Moravu na jedné z největších gastronomických událostí tohoto roku v Brně! Nikde jinde nepoznáte jídlo z blízka tak zblízka.

Druhý ročník slavností Jídlo z blízka pořádá Slow Food Brno. „Věříme, že být světovými znamená jíst místní potraviny. Umět si je vychutnat. Pozvat ke stolu rodinu a přátele. A nikam od něj nespěchat. V brněnském konviviu světového hnutí Slow Food se snažíme o návrat místních surovin na stoly jižní Moravy a tradic „pomalého jídla“. Spojujeme a inspirujeme zemědělce, bylinkáře, rybáře, majitele restaurací, trhovce a jedlíky. Každý rok ve spolupráci s nejlepšími restauracemi pořádáme slavnosti Jídlo z blízka, jediný gastroprojekt v České republice, který se soustředí na kvalitu, čerstvost a autentický původ surovin, i další akce“, říká za organizátory Lucie Frgalová.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 10 hodinami
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - před 19 hodinami
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Redakce GastroIN - 20. 11. 2024
Doby, kdy se masem z humra pohrdalo, jsou ty tam. Dnes tohoto korýše, který vyniká svou nasládlou chutí a pevnou strukturou, serví...
Reklama   •   Koupit reklamu