Dnes je 19. duben 2025, svátek má Rostislav
Úvod Aktuality O Svatomartinských vínech s s Národní sommelierkou Klárou Kollárovou Vytvořit článek
O Svatomartinských vínech s s Národní sommelierkou Klárou Kollárovou
Redakce GastroIN - 06. 11. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Podle svátků a zvyků sledujeme, jak bleskovým tempem utíká rok. Ještě se sice ukazují poslední hřejivé paprsky, ale většina hroznů už je pod střechou, blíží se sv. Martin, a to znamená jediné – konečně ochutnáme první vína letošní sklizně – Svatomartinská! Co bychom o nich měli vědět nám přiblížila Národní sommelierka Klára Kollárová

Jaká vlastně Svatomartinská vína jsou?

Svatomartinská vína jsou vína aktuálního ročníku, tedy mladistvě ovocná, svěží a aromatická. Mohou být jak bílá, tak růžová i červená, ale vždy výhradně suchá a ze stanovených odrůd, které dozrávají dříve, proto z nich vinaři mohou včas vyrobit atraktivní víno. Bílá mohou být z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský a jejich cuvée, růžová z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a jejich cuvée a červená pak z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké a také jejich cuvée.

Jak Svatomartinské víno poznám?

Svatomartinské, které prošlo degustací garantující kvalitu vína, se může prodávat pouze v lahvích označených známým logem svatého Martina na koni jednak na etiketě a na kapsli, nebo šroubovém uzávěru na hrdle. Na lahvi kromě symbolu sv. Martina najdete ještě logo sklenky v národních barvách, která garantuje původ vína z České republiky.

Kde lze Svatomartinská ochutnat?

Svatomartinská menu nabízí 11. listopadu velké množství restaurací po celé republice. Dále můžete navštívit nějakou z celé řady svatomartinských akcí. Největší z nich je určitě Svatomartinský košt, který proběhne tradičně 11. 11. od 11.00 hod. na brněnském náměstí Svobody. Přehled akcí publikuje Vinařský fond na webu: www.vinazmoravyvinazcech.cz

A jaké k nim nejlépe zvolit pokrmy?

Červená Svatomartinská vína se kromě tradiční pečené husy výborně hodí i k ostatním pečeným a dušeným masům nebo k nevýrazné zvěřině. Bílá si zase výborně rozumí s rybami, drůbeží na studeno, ale i k předkrmům na bázi zeleniny či k čerstvým sýrům. A růžová pak zvolte k paštikám, netradičním úpravám kachny nebo husy, případně k roládám se zeleninou či houbami. Případně tam, kde si nejste jisti, zda spíše bílé, nebo červené.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 17. 04. 2025
Letecká společnost Emirates oslaví Velikonoce ve velkém stylu. Od 18. do 21. dubna nabídne cestujícím tematické sváteční menu, sla...
Redakce GastroIN - 16. 04. 2025
Společnost BILLA plní svůj závazek nabízet zákazníkům výhradně bezklecová vejce i o Velikonocích. Ačkoliv prodej vajec v tomto obd...
Redakce GastroIN - 15. 04. 2025
Vyhlášený Burger Street Festival i tento rok zamíří do třech desítek měst po celé České republice. Přiveze ty nejvymazlenější hamb...