Dnes je 26. listopad 2024, svátek má Artur
Úvod Aktuality Nový Perun v láhvi nahradí Primu Vytvořit článek
Nový Perun v láhvi nahradí Primu
Redakce GastroIN - 25. 11. 2011    0 Líbil se vám tento článek?

25. 11. 2011 - UHERSKÝ BROD - Teprve v červenci tohoto roku uvedl uherskobrodský pivovar na trh nové sudové pivo PERUN. Nyní jej začal stáčet také do lahví, a tak desítka PERUN zamíří také do regálů supermarketů.

Výčepní pivo PERUN vaří uherskobrodští sládci na výslednou stupňovitost 10,2 %, obsah alkoholu činí 4,3 % obj. Při jeho výrobě používají metodu tzv. studeného chmelení, kdy kromě standardního trojitého chmelení na varně přidávají ještě speciální čtvrtou a pátou dávku hlávkového chmele odrůdy Žatecký poloraný červeňák v pozdější fázi výroby za studena. „Pivo tím získává výraznější, přesto stále lahodnou hořkost a jemné chmelové aroma,“ uvádí Lukančo Trifončovski, sládek Pivovaru Janáček.

Pivo PERUN dnes čepuje více než 250 hospod. Převážná většina z nich se nachází kolem komína, tedy na Uherskobrodsku a v jeho okolí, řada z nich je ale situována i na Zlínsku, Brněnsku na Hané nebo v Praze. Nyní si jej tedy budou moci konzumenti zakoupit také v půllitrových lahvích v obchodech. Prodávat jej budou prodejny v regionu – například Jednota, Albert, uherskobrodská Billa nebo Terno.

Pivovarští přitom s tak rychlým rozšířením výroby piva PERUN nepočítali. „Původně jsme chtěli nabídnout vedle desítky Prima ještě jeden chuťově výraznější výrobek s názvem Perun. Skutečnost, že Perun vlastně ihned v oblibě předčil pivo Prima, nás příjemně překvapila a donutila hlouběji se zamyslet nad naším výrobkovým portfoliem,“ uvedl Tibor Nechala, obchodní ředitel pivovaru v Uherském Brodě. Výsledkem je, že PERUN zcela nahradí pivo Prima, jehož poslední várka byla stočena počátkem listopadu.

Nová etiketa piva PERUN klade velký důraz na místo původu, tedy Uherský Brod. Tento nápis je proveden na etiketě dominantně na červeném pozadí, doplněný datem založení pivovaru a podpořený tradičními atributy pivovarnictví – ječmenem a chmelovými hlávkami. Styl nápisu Uherský Brod vychází z typografie a výtvarného jazyka období založení pivovaru. V horní části je umístěn jednoocasý lev, vycházející z městského znaku, doplněný o sklenici piva, která vyvažuje heraldičnost atributem chuti pivního moku. Na tvorbě etikety pivovar spolupracoval s jednou z nejuznávanějších a pravidelně oceňovaných českých agentur v oblasti obalového designu – Fiala & Šebek.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 7 hodinami
Tak jako k dobrému vínu patří sýry, tak k rumu patří čokoláda. Kvalitní a dobře vybraná čokoláda pozvedne chuť rumu na novou úrove...
Redakce GastroIN - 25. 11. 2024
Advent ve Znojmě znovu po roce nabídne sváteční atmosféru, nasvícené uličky, provoněné trhy, kulturní program, zimní kino, tradičn...
Redakce GastroIN - 22. 11. 2024
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Reklama   •   Koupit reklamu