Dnes je 26. duben 2025, svátek má Oto
Úvod Aktuality Nové menu Baru, který neexistuje Vytvořit článek
Nové menu Baru, který neexistuje
Redakce GastroIN - 04. 04. 2018    0 Líbil se vám tento článek?

5. 4. 2018 - Nové menu? Koktejly pojmenovali po 23 brněnských podnicích

Třiadvacet brněnských gastronomických podniků, třiadvacet drinků. To je podoba nového koktejlového menu brněnského Baru, který neexistuje. Menu nazvané „Podniky 2“ vstupuje v platnost právě dnes, bar svou nabídku takto obměňuje přibližně jednou za půl roku.

 

Menu složené z drinků odkazujících na brněnské bary, kavárny či restaurace v Baru, který neexistuje fungovalo už předloni. Nyní tedy jde o jeho pokračování. „Tehdy se nám do něj spousta podniků už prostě nevešla, navíc jich od té doby hodně kvalitních přibylo,“ uvádějí barmani Matěj Coufal a Rudolf Forman, kteří přípravu nového menu koordinovali.

 

V populárním baru touto formou rozhodně nechtějí vyjadřovat názor, které z brněnských podniků jsou nejlepší. „Jen říkáme, že s nimi máme dobré osobní zkušenosti a jejich návštěvu můžeme našim hostům doporučit,“ vysvětluje Rudolf Forman.

 

04101-B74A7879.jpg

 

Barmani tak ode dneška hostům nabízejí drinky Kafe a Kobliha, justWINE, Forky’s, Martinák, Retro Consistorium či Cupcakekárna. Na vymýšlení nových koktejlů pracoval patnáctičlenný tvůrčí tým po dobu několika měsíců. Například barman Filip Hájek si jako vzor pro svůj drink vybral řeckou restauraci Cosmopolis Grill. „Skvěle a autenticky tam vaří, je to takový kus Řecka v Brně,“ pochvaluje si Filip Hájek předobraz koktejlu, jenž se skládá z Metaxy, pálenky Ouzo, cukrového sirupu, skořicovo-kakaových bitters, espressa, toniku a rozmarýnu.

 

Stalo se již tradicí, že většina koktejlů v Baru, který neexistuje obsahuje nápadité ingredience vyráběné v barové laboratoři. V nových drincích tentokrát naleznete sirup z čaje Matcha, sirup ze spálených marshmallow, slaninový sirup, olivovo-citronový olej, vodku infuzovanou čokoládou či hruškovici infuzovanou Hašlerkami.

 

Baru, který neexistuje se samozřejmě nevyhýbají ani globální gastronomické trendy. Ty v současnosti silně hrají na strunu ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje. Menu Podniky 2 přináší razantní omezení používání plastových brček v koktejlech. „Do krátkých drinků jsme dříve standardně dávali dvě brčka, nyní to bude jen jedno. Do drinků na ledu je budeme dávat pouze na vyžádání hostů. Brčka tak zcela scházejí ve dvou třetinách meníčkových koktejlů,“ říká Matěj Coufal s tím, že v budoucnu se v baru chystají plastová brčka kompletně nahradit alternativou přívětivější k životnímu prostředí.

 

04101-B74A7893.jpg

 

Dalším celosvětovým barovým trendem je snižování obsahu alkoholu v koktejlech a tvorba jejich kvalitativně plnohodnotných nealkoholických variant. V menu Podniky 2 naleznete nealkoholickou verzi klasického Gimletu, kde je gin nahrazen domácím „ginovým“ sirupem vyrobeným mimo jiné z jalovce, kardamomu či dvou druhů pepře.

 

Abstinenty potěší také nová nabídka lahvované Zázračné limonády, kterou si barmani sami vyrábějí. V Baru, který neexistuje je k dostání maková, ibišková, šafránová, čoko-mátová a tonik.

 

Menu má fyzickou podobu časopisu. Jeho první polovinu tvoří samotná nabídka, druhou magazín ve formě článků o brněnských podnicích. Vychází v nákladu několika tisíc výtisků a je volně k rozebrání.

 

 

Zdroj: Michael Lapčík

Foto: Kristýna Vysloužilová



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 17 hodinami
Jarní sbírka potravin propukne už tuto sobotu 26. dubna. Zákazníci budou moci nakoupit a věnovat pomoc potřebným. Do akce se zapoj...
Redakce GastroIN - 24. 04. 2025
Zlínský zámek se zkraje dubna stal dějištěm 13. ročníku cestovatelského festivalu Culturea. Návštěvníci díky němu poznávali krásy...
Redakce GastroIN - 23. 04. 2025
Už tuto sobotu 26. dubna propukne na louce za Muzeem J. A. Komenského v Uherském Brodě Gastro Brod Festival. Je určen všem milovní...