Dnes je 15. březen 2025, svátek má Ida
Úvod Aktuality Nebojte se zvěřiny. Šéfkuchař vám poradí, jak ji připravit Vytvořit článek
Nebojte se zvěřiny. Šéfkuchař vám poradí, jak ji připravit
Redakce GastroIN - 10. 02. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Zvěřina představuje v české kuchyni zvláštní paradox. Přestože patří k absolutně nejlepším a nejzdravějším surovinám, na našem menu se objevuje spíše výjimečně. To se snaží změnit šéfkuchař pražské zážitkové restaurace Triton Tomáš Kohút. „U nás se na zvěřinu díváme jako na delikatesu, která patří k tomu nejlepšímu, co si v Česku můžete dát. Chceme našim zákazníkům ukázat, že nemusí být složitá na přípravu a může se stát středobodem každého menu,“ vysvětluje šéfkuchař. Co je při práci se zvěřinou zásadní?

„Na začátku bych vyzdvihl samotný výběr masa. Pro začátečníky doporučuji jemnější druhy, jako je srnčí nebo jelení maso, které mají přirozeně delikátní chuť. Divoké prase nebo zajíc mají výraznější chuťový profil, jenž můžete zjemnit správnou marinádou,“ radí Tomáš Kohút.

Jak takovou marinádu připravit? „V Tritonu používáme miso pro dodání chutě umami, červené víno a kampotský pepř, jenž dodá lehce pikantní nádech,“ prozrazuje šéfkuchař a připojuje další radu týkající se samotné přípravy. „Při vaření zvěřiny doporučuji metodu sous vide, která zajistí rovnoměrné tepelné zpracování a zamezí vysušení. Maso si tak zachová svou jemnost a šťavnatost. Zvěřina si rozumí s výraznými omáčkami, jako je omáčka z černého rybízu, jalovce nebo červeného vína. A jako přílohu doporučuji kaši z kořenové zeleniny nebo bylinkovou polentu.“



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 17 hodinami
Jaro plné tradic, hudby, tvoření a programu pro děti. To jsou Znojemské Velikonoce, které od 11. do 20. dubna oživí centrum města....
Redakce GastroIN - 13. 03. 2025
Plzeňský Prazdroj loni v Česku prodal 7,3 milionu hektolitrů piva a dokázal tak udržet tuzemské prodeje na úrovni roku 2023. Loňsk...
Redakce GastroIN - 12. 03. 2025
Od začátku roku BILLA naplňuje svůj ambiciózní expanzní plán. Nové prodejny tohoto obchodního řetězce již přivítaly své zákazníky...