Dnes je 27. listopad 2024, svátek má Xenie
Úvod Aktuality Národní soutěž kuchařského, cukrářského a carvingového umění v Hradci Králové slavila 25. výročí Vytvořit článek
Národní soutěž kuchařského, cukrářského a carvingového umění v Hradci Králové slavila 25. výročí
Redakce GastroIN - 16. 04. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

V hradeckém Kongresovém centru Aldis proběhl v březnu již 25. ročník národní soutěže kuchařského, cukrářského a carvingového umění. Tradiční akci pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Kromě možnosti nahlédnout pod pokličku či spíše pod ruce profesionálům, nabídlo Gastro Hradec příležitost se kochat krásou jejich výtvorů, ocenit pečlivou přípravu a často doslova piplavou práci, zejména při divácky oblíbené soutěži ve food carvingu neboli v uměleckém vyřezávaní z ovoce a zeleniny na čas.

„Mile nás překvapilo, kolik soutěžících připravilo své exponáty a vážilo cestu do Hradce Králové. Přeci jenom jsme se 25. ročníku dočkali po tříleté pauze vynucené kovidem. Jsme rádi, že Gastro Hradec navázalo bez problémů na svoji pověst svátku kuchařů a cukrářů,“ řekla Helena Urbanová z pořádající pobočky Východní Čechy Asociace kuchařů a cukrářů ČR, která stojí za organizací Gastra Hradec od samotného počátku.

Více než 200 soutěžících bojovalo hned v několika kategoriích; pro některé z nich je hradecká akce součástí přípravy na účast v mezinárodních soutěžích. Své regionální příležitosti k porovnání svých schopností využívají také studenti gastronomických škol v Hradci i okolí.

„S každou soutěží, s každým ročníkem jsem neustále překvapován stoupající úrovní prací, které studenti gastronomických oborů předvádějí. Jejich díla vypovídají o zájmu o řemeslo, o touze na sobě pracovat, být vidět a především, a toho si velmi považuji, stojí o názor zkušenějších kolegů,“ uvedl Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Cenu primátorky města Hradec Králové převzala Jitka Buchtová ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec za svůj perfektní výkon v kuchařské artistice, jedné ze soutěžních carvingových disciplín.

V kategorii Kuchař zvítězil Martin Franc z VOŠ, SŠ, ZŠ a MŠ Hradec Králové, vítězný titul z řad Kuchařů – juniorů získal Michael Veselý ze stejné školy. A místní vzdělávací instituce slavila i nadále, kdy pomyslný hattrick uzavřel ziskem zlaté příčky v kategorii Kuchař – kadet svým vítězstvím David Petr.

Zlato se udělovalo i v cukrařině. Za juniory jej získala Barbora Kolaříková, v kadetech zabodovala Natálie Malíková.

 

Zdroj: Ivana Borovková



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 22 hodinami
Tak jako k dobrému vínu patří sýry, tak k rumu patří čokoláda. Kvalitní a dobře vybraná čokoláda pozvedne chuť rumu na novou úrove...
Redakce GastroIN - 25. 11. 2024
Advent ve Znojmě znovu po roce nabídne sváteční atmosféru, nasvícené uličky, provoněné trhy, kulturní program, zimní kino, tradičn...
Redakce GastroIN - 22. 11. 2024
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Reklama   •   Koupit reklamu