Dnes je 22. listopad 2024, svátek má Cecílie
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Na vznik brněnského Whiskáče přispěli štamgasti Vytvořit článek
Na vznik brněnského Whiskáče přispěli štamgasti
Redakce GastroIN - 27. 06. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Doživotní slevové karty pro celou partu, cedulky na židlích se jménem dárce, oblečení nebo místo na vlastní láhev v barové polici. Z tak rozmanitých odměn si vybírali dárci, kteří v crowdfundingové kampani přispěli k otevření nového brněnského baru Whiskáč.

Podnik poblíž Jakubského náměstí v prostorách někdejší restaurace Veselá vačice je pomyslným šestým korálkem na šňůrce barových provozů gastronomické skupiny Lidi z Baru. K jeho vzniku výrazně dopomohlo 281 přispěvatelů, kteří v rámci kampaně Nový Whiskáč hledá štamgasty na crowdfundingovém portálu Donio shromáždili celkem 325 tisíc korun. Za svou podporu si mohli vybírat z řady různorodých odměn.

„Nejčastěji vybíranou možností byla štamgastská kartička. Za příspěvek ve výši 150 korun vás opravňuje k doživotní 10% slevě, a to včetně vašeho doprovodu. Velký zájem byl taky o čepice nebo trička. Vyprodalo se všech deset cedulek se jménem dárce, které umístíme na židle u barového pultu,“ vyjmenovává dárcovské benefity provozní Whiskáče Vojtěch Sláma.

Dalšími odměnami pro donátory byly dvoudenní barmanský kurz, možnost podílet se na tvorbě drinku z koktejlového menu, pověšení fotografie či obrazu dárce na stěnu Whiskáče nebo místo na barové polici vyčleněné pro vlastní láhev.

Whiskáč je mladším bráškou oblíbeného Whiskey Baru, který neexistuje v Gorkého ulici, jenž se pyšní titulem Nejlepší bar v soutěži Gourmet Brno pro roky 2018, 2021 a 2022. Oba podniky mají až na nuance totožnou nabídku.

„Ve Whiskey Baru, který neexistuje, jsme od některých hostů slýchali, že by k nám chodili častěji, kdybychom byli blíže středu města. Přestože v sousedství funguje několik výborných podniků, nemohou rozmanitostí konkurovat úplnému centru, kde si můžete zajít na cokoliv od thajského jídla po vodní dýmku,“ prozrazuje Vojtěch Sláma jeden ze dvou nosných důvodů založení druhého whisky baru v portfoliu skupiny Lidi z Baru.

Druhým důvodem je profesní růst zakládajících členů Whiskey Baru, který neexistuje založeného v roce 2018. Ti nejzkušenější totiž v novém podniku přecházejí z každodenní exekutivy na provozní pozice.

Podzemní prostory Whiskáče pojmou asi stovku návštěvníků. Útulné prostředí vytváří kombinace dřevěných obkladů, komfortního polstrování a teplého žlutého světla. Ze stropu vyrůstá pomyslné rašeliniště z dřevěných hranolů a jednu ze stěn zdobí silueta měsíce, která se v průběhu večera dostává do stínu, až je v okamžiku uzavření baru zcela ve tmě. „Jde o historický odkaz na Moonshine whiskey destilovanou potají v noci,“ upřesňuje architektka Barbara Jung ze studia JUNG architekti.

Barové police hostům nabízejí stovky lahví whisky z různých koutů světa. „Nejoblíbenějšími lahvemi z tohoto segmentu jsou ve Whiskey Baru, který neexistuje Laphroaig 10y, Jack Daniel’s, Bulleit Frontier a Talisker 10y. Ve Whiskáči by to mělo být podobné. Pořád se držíme naší zásady, že whisky není snobárna. Naopak, díky tomu, že jde o nejrozmanitější destilát na světě, si každý dokáže najít tu svou,“ dodává Vojtěch Sláma.

Tématem koktejlového menu Whiskáče je oxymóron. Na lístku tak najdete například drinky Mrazivé léto, Opilý abstinent nebo Organizovaný chaos. Základ jídelního menu tvoří ikonický tatarák ve třech variantách (bez whisky, s whisky a s kouřovou whisky), dáte si tady ale také třeba skotské vejce, ústřice nebo tradiční skotský bramborový pokrm Clapshot.

Whiskáč má otevřeno každý den kromě neděle od 17 hodin.

 Zdroj: Michael Lapčík



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 9 hodinami
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - před 23 hodinami
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu