Dnes je 22. listopad 2024, svátek má Cecílie
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Moravské vinohrady čelí turbulencím: Spotřeba klesá, nejistota roste Vytvořit článek
Moravské vinohrady čelí turbulencím: Spotřeba klesá, nejistota roste
Redakce GastroIN - 08. 04. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Tuzemské vinařství čelí v současné době celé řadě výzev. Potýká se s poklesem spotřeby, nárůstu importu zahraničních vín, klimatickými změnami a od loňska také s nejistotou ohledně spotřební daně. To vše má podle průzkumu Vinařské unie již nyní přímý dopad na pokles výsadby nových vinic a v nejbližších letech i na snížení výměry stávajících vinohradů.  

Z pravidelného průzkumu Vinařské unie k pěstování révy vinné vyplývá, že nejistotu ve vinařském oboru aktuálně vnímají všechny dotázané vinařské společnosti. „Potýkáme se s klesající spotřebou tichých vín, rostoucími požadavky na ekologizaci vinic i nejistotou ohledně spotřební daně, kvůli kterým nevíme, co nás čeká. Náš obor je přitom extrémně citlivý na změny a vyžaduje pečlivé plánování na řadu let dopředu. Například u výsadby nových vinic, kdy vinař sklidí první hrozny po 4 letech, je v současnosti riziko tak vysoké, že ho většina vinařů nemůže podstoupit,“ uvedl Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie, která sdružuje téměř tři desítky nejvýznamnějších vinařských společností.

Podle nařízení EU lze celkovou výměru vinic v každé členské zemi navýšit vždy o jedno procento ročně. O povolení k výsadbě musí vinaři žádat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) a je platné tři roky. Podle údajů ÚKZÚZ druhým rokem po sobě nebyla tato kvóta vyčerpána a podle Vinařské unie řada vinařů s již dříve získaným povolením s výsadbou vyčkává. „Letos vinice nevysazujeme ani neprovádíme restrukturalizaci vinic, jen jsme vinice klučili a čekáme, jak dopadne boj o zavedení spotřební daně,“ řekl ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda. „Do našeho plánu výsadeb vinic se v současné době promítá aktuální pokles trhu tichých vín, optimalizace přípravy suroviny pro výrobu šumivých vín, změny chování spotřebitele v preferenci odrůd na trhu tichých vín a naše cíle v oblasti udržitelného přístupu k vinohradnictví a vinařství,“ vysvětlil marketingový ředitel BOHEMIA SEKT Martin Fousek.

Většina vinařů neplánuje rozlohu vinic rozšiřovat ani v dalších letech. „Mnozí navíc odkládají i obnovu stávajících vinic, protože neví, zda hrozny z těchto vinohradů budou vůbec potřebovat. To následně nutně povede k výraznému poklesu výměry vinic v ČR,“ dodává Ondřej Beránek



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 7 hodinami
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - před 22 hodinami
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu