Dnes je 24. listopad 2024, svátek má Emílie
Úvod Aktuality Moravská palírna slaví 505 let Vytvořit článek
Moravská palírna slaví 505 let
Redakce GastroIN - 30. 06. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Je nejstarší fungující evropskou palírnou a úspěchy sklízí nejen u nás, ale i ve světě. Palírna U Zeleného stromu slaví letos 505 let od svého vzniku.

Dne 4. července 1518 Vilém z Pernštejna a Helfštýna udělil právo várečné jedenatřiceti majitelům domů města Prostějov. Mezi vybranými byl i hajný Jež ze Seloutek, majitel domu U Zeleného stromu. A tak se začala psát historie Palírny U Zeleného stromu. Za 505 let prošla Palírna rukama nespočtu majitelů, byla znárodněna a několikrát přejmenována.

V roce 2011 se spojila s ústeckou likérkou Granette a.s. a stala se největším tuzemským výrobcem lihovin s ryze českým kapitálem, což o ní platí i dnes. V roce 2017 se vrací ke svému původnímu názvu Palírna U Zeleného stromu a začíná psát novou historii.

„Důvodem, proč jsme se v roce 2017 vrátili k původnímu názvu Palírna U Zeleného stromu, byla potřeba navázat na bohatou tradici a zároveň se ukotvit v nové době a rozvíjet v ní naše zkušenosti ve výrobě a destilování. Z naší touhy navázat na tradice, které byly hluboko zakořeněné nejen v naší historii, ale i v historii samotného města Prostějov, vzešla celá strategie společnosti. Palírna U Zeleného stromu je nejstarší palírnou v Evropě a jako jediná je stále bez zahraničního kapitálu,“ říká Boris Rajdl, marketingový manažer Palírny U Zeleného stromu.

Blend master Palírny U Zeleného stromu Roman Petruš, který ve společnosti pracuje již 32 let, dodává: „Pokud chceme mít do budoucna šanci být jedničkou na trhu, musíme rozvíjet něco, co jiní nemají. Palírna stojí na 500leté historii svých značek – a když někdo něco vyrábí a prodává už 500 let, tak to asi umí.“

Exkurze pro veřejnost

Jako dárek pro své zákazníky připravila Palírna U Zeleného stromu exkurze do prostějovských sklepů, showroomu a degustace toho nejzajímavějšího, co lze v Palírně ochutnat.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 22. 11. 2024
Umíchat koktejl z Martini, rumu či vodky není pro barmany žádný problém. To studenti středních gastronomických škol mají soutěž, k...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Pořadatelé prestižní soutěže Vinařství roku dnes oznámili finalisty aktuálního ročníku. V klání, v němž se každoročně uděluje ocen...
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Poklona krásným moravským tradicím od pražského barmana. Takový je příběh drinku Tradition, aktuálně nejlepšího českého koktejlu z...
Reklama   •   Koupit reklamu