Dnes je 31. leden 2025, svátek má Marika
Úvod Aktuality Mistrovství ČR v řezu révy vinné oslaví 20. ročník ve Velkých Bílovicích Vytvořit článek
Mistrovství ČR v řezu révy vinné oslaví 20. ročník ve Velkých Bílovicích
Redakce GastroIN - před 14 hodinami    0 Líbil se vám tento článek?

Areál společnosti BS vinařské potřeby ve Velkých Bílovicích se 21. února stane dějištěm jubilejního 20. ročníku Mistrovství České republiky v řezu révy vinné – Memoriálu Jana Hajdy. Prestižní soutěž, která otestuje zručnost účastníků ve dvou kategoriích, pořádá Svaz vinařů ČR společně s BS vinařské potřeby. Součástí je také doprovodný odborný program.

Ani letos nechybí ve vinařském kalendáři soutěž zaměřená na jednu z klíčových dovedností, jež ovlivňuje kvalitu úrody i výsledné víno – Mistrovství v řezu révy vinné známé také jako „soutěž o zlaté nůžky Bahco“. „Řez révy je základem úspěšného vinařství. Jde o kombinaci znalostí, zkušeností a pečlivosti, která se přímo odráží v kvalitě úrody. Mistrovství má za cíl ukázat, jak si v této oblasti soutěžící vedou,“ uvedl Martin Chlad, prezident Svazu vinařů ČR.

Dovednost soutěžících prověří letos keře odrůdy rulandské šedé vysazené v roce 2017 s vedením rýnsko-hesenským. „Soutěžící budou mít za úkol pořezat 25 keřů. Hodnotí se architektura keře, jeho čistota, počet oček a kvalita řezu. Rychlost je pouze doplňkovým kritériem,“ přiblížil Miloš Balga ze společnosti BS vinařské potřeby, které letos slaví již 30 let na trhu.

Jako vždy jsou účastníci rozděleni do dvou věkových kategorií, ELITE pro ženy a muže starší 21 let a JUNIOR pro studenty do 21 let včetně. Registrace soutěžících začne v 7:30 hodin, samotné klání odstartuje v 9:00 hodin.

Mistrovství ČR v řezu révy vinné je nejen oslavou vinařského umění, ale také příležitostí k výměně zkušeností mezi odborníky. Připravený je proto zajímavý doprovodný program. Jeho součástí bude odborná přednáška profesora Pavla Pavlouška na téma „Aktuální trendy v zakládání vinic“, prezentace partnerů soutěže i občerstvení a degustace místních vín.

Účast je pro soutěžící i diváky zdarma.

Soutěž vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví. Za předchozích 19 ročníků si akce získala velkou oblibu a v posledních letech se jí účastnilo pravidelně kolem osmdesáti soutěžících.

PROGRAM AKCE

7:30–8:30 registrace soutěžících 8:30–9:00 začátek soutěže (kategorie Elite, následně kategorie Junior) 10:30 odborná přednáška Aktuální trendy v zakládání vinic

(Prof. Pavel Pavloušek)

13:00 vyhodnocení soutěže, předání cen

 

Více informací i způsob registrace naleznete na www.vinarskepotreby.cz



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 18 hodinami
Konec spekulací. O tom, kdo v Česku získá legendární čepice, symbol uznávaného francouzského gastroprůvodce Gault&Millau, je jasno...
Redakce GastroIN - 29. 01. 2025
O masopustu se odpradávna traduje, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Že je to lákavá před...
Redakce GastroIN - 29. 01. 2025
Do nabídky restaurace Alma přibývá kapr. Tradiční a zároveň odmítaná česká ryba se pod rukama šéfkuchařů Petra Židka a Michala Daň...