Dnes je 16. září 2024, svátek má Ludmila
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Masopust! Co nesmí chybět na žádné tradiční veselici Vytvořit článek
Masopust! Co nesmí chybět na žádné tradiční veselici
Redakce GastroIN - 15. 02. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Masopustní přípravy jsou v plném proudu. Kromě dobrého a tučného jídla se ale žádné takové veselí neobejde bez tradičních českých destilátů, které po vydatném hodování pomohou odlehčit vašemu žaludku a pořádně vás zahřejí po venkovních oslavách a průvodech.

Tradiční český masopust není jen bujarou veselicí, kde se tančí, směje a během které vesnice a města zaplavují rozmanité masky v průvodech. Nedílnou součástí masopustního veselí je i vydatné jídlo a sklenička dobrého pití. Během masopustu ochutnáte české klasiky jako třeba vepřo-knedlo-zelo, škvarky, jitrnice, jelítka, zabijačkový guláš či polévku, klobásky, huspeninu a ovar. Ze sladkého se nejčastěji konzumují smažené boží milosti, různé koláče a koblihy. Důvod, proč se o masopustu hodně jí a pije je prostý.

Po masopustu totiž začíná 40denní velikonoční půst – proto se v minulosti lidé během masopustu pořádně najedli, napili a pobavili, aby jejich organismus byl na dlouhý půst dobře připraven. Určitě se během masopustní veselice příliš nehlídejte a ochutnejte některou z tradičních českých dobrot. A pokud budete mít pocit, že jste se během masopustu hodně přejedli, můžete vyzkoušet třeba jednodenní nebo několikadenní půst.

Na vytrávení vám pomůže i sklenička něčeho ostřejšího, která vás během masopustního hodování i pořádně zahřeje a příjemně naladí.

Zdroj: Neorepublic

Fotografie: archiv Stock-Plzeň Božkov



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 16 hodinami
Na závěr letošního seriálu hodnocení Národní soutěže vín se porotci sešli nad víny z Velkopavlovické vinařské podoblasti. V rekord...
Redakce GastroIN - 13. 09. 2024
Rok 2024 je všechny vinaře a jejich příznivce rokem velkého výročí. Právě na letošek totiž připadá 100. výročí narození jedné z ne...
Redakce GastroIN - 13. 09. 2024
Společnost Objednáme provedla průzkum na téma spropitné. Vyplývá z něj, že Češi jsou zatím stále spíše „zaokrouhlovači“, než že by...
Reklama   •   Koupit reklamu