Masopustní přípravy jsou v plném proudu. Kromě dobrého a tučného jídla se ale žádné takové veselí neobejde bez tradičních českých destilátů, které po vydatném hodování pomohou odlehčit vašemu žaludku a pořádně vás zahřejí po venkovních oslavách a průvodech.
Tradiční český masopust není jen bujarou veselicí, kde se tančí, směje a během které vesnice a města zaplavují rozmanité masky v průvodech. Nedílnou součástí masopustního veselí je i vydatné jídlo a sklenička dobrého pití. Během masopustu ochutnáte české klasiky jako třeba vepřo-knedlo-zelo, škvarky, jitrnice, jelítka, zabijačkový guláš či polévku, klobásky, huspeninu a ovar. Ze sladkého se nejčastěji konzumují smažené boží milosti, různé koláče a koblihy. Důvod, proč se o masopustu hodně jí a pije je prostý.
Po masopustu totiž začíná 40denní velikonoční půst – proto se v minulosti lidé během masopustu pořádně najedli, napili a pobavili, aby jejich organismus byl na dlouhý půst dobře připraven. Určitě se během masopustní veselice příliš nehlídejte a ochutnejte některou z tradičních českých dobrot. A pokud budete mít pocit, že jste se během masopustu hodně přejedli, můžete vyzkoušet třeba jednodenní nebo několikadenní půst.
Na vytrávení vám pomůže i sklenička něčeho ostřejšího, která vás během masopustního hodování i pořádně zahřeje a příjemně naladí.
Zdroj: Neorepublic
Fotografie: archiv Stock-Plzeň Božkov