3. 10. 2012 - V sobotu 13. října se koná 3. ročník MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa na Václavském náměstí v rámci 6. ročníku Mezinárodního dne kuchařů. Mistrovství začne ve 13:00 hodin, soutěžit bude 24 profesionálních kuchařů ve filetování pětikilových norských lososů.
Hodnotí se kvalita filetu bez kosti a kůže (trim E*), výtěžnost, čistota pracoviště a čas. Vítěz bude vyhlášen v 16:15 hodin. Zbytky z lososa si na pódiu převezme zástupce ZOO pro ledního medvěda.
Výkony soutěžících při filetování lososů bude hodnotit čtyřčlenná porota ve složení:
Petr Stádník (HoReCa segment manager MAKRO Cash & Carry ČR)
Roman Paulus (šéfkuchař hotelu Radisson Blu Alcron a komisař AKC)
Tormod Viken Johann Essen (Norge)
Robert Griga (Marine Harvest)
Na místě bude MAKRO prodávat degustační porci pečeného filátka z lososa, se salátem z mořských řas, doplněnou lososovým tataráčkem s houbami.
Petr Olbrich, Head of TGM HoReCa, MAKRO Cash & Carry, potvrzuje stoupající oblíbenost lososa na prodejích velkoobchodu MAKRO: „Za poslední rok se prodalo přes 800 tun lososa, což je více než 50% meziroční nárůst v prodejích. MAKRO si i po 15 letech na českém trhu drží každoroční 20% nárůst v prodeji ryb. K tomuto úspěchu přispívají velkou měrou restaurace, které zařadily rybu do běžného menu. Jsme hrdí na to, že restaurace nakupují čerstvé ryby v České republice nejvíce u nás, v MAKRO, kde se mohou spolehnout na trvalou kvalitu, širokou nabídku ze 120 druhů ryb a dovážkovou službu do své provozovny - Express Delivery.“
Profesionálové budou při Mistrovství soutěžit o atraktivní ceny:
1. místo – zájezd pro dvě osoby do Norska vč. návštěvy lososí farmy v hodnotě 80 000 Kč pro vítěze a filetovací nůž
2. místo – nákup čerstvých ryb ve velkoobchodních středisku MAKRO v hodnotě 15 000 Kč a filetovací nůž
3. místo - nákup čerstvých ryb ve velkoobchodních středisku MAKRO v hodnotě 10 000 Kč
a filetovací nůž
Všichni účastníci obdrží startovné - kupón na nákup ve velkoobchodním středisku MAKRO v hodnotě 1 500 Kč. Pravidla najdete na www.akc.cz.
*Trim znamená stupeň opracování, které se značí písmeny A až E. Trim A je rozpůlená ryba bez hlavy a páteře, B i bez hrudní kosti a ploutví a C bez břišní tkáně a příčných kostí. Trim D značí plně opracované filety bez břišní membrány. Trim E je filet, který se hodí na přípravu sushi, je u něj seříznutá kůže.