Dnes je 19. září 2024, svátek má Zita
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Letošní Svatomartinská vína se vyznačují svěžím charakterem a vysokou kvalitou Vytvořit článek
Letošní Svatomartinská vína se vyznačují svěžím charakterem a vysokou kvalitou
Redakce GastroIN - 26. 10. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

V prvním kole hodnocení vín, která v letošním roce usilují o možnost používat známku Svatomartinské, uspělo 272 z 285 přihlášených.

Mimořádně vysokou kvalitu ročníku ovlivnilo především příznivé počasí v klíčovém období zrání hroznů, ale také zkušenost vinařů s přípravou vín v tam krátkém čase od sklizně. V pondělí 23. října se na tom v sídle Národního vinařského centra ve Valticích shodla odborná porota. Už za tři týdny se tak můžeme těšit na více než 2 miliony lahví tohoto svěžího a aromatického vína se známým logem na etiketě.

Do prvního kola přihlásilo svá vína 63 vinařů a vinařských společností. Náročné požadavky na kvalitu splnilo 95,4 % přihlášených vín, ale ani pro výrobce 13 vzorků, kterým porota možnost používat známku Svatomartinské zatím nepřiznala, není vše ztraceno. Budou mít možnost s víny ještě pracovat a ucházet se s nimi znovu v kole druhém, které proběhne 1. listopadu. Pak bude také znám přesný počet letošních Svatomartinských vín a úspěšných vinařství. Lze očekávat, že po druhém kole přibude ještě cca 20 %, přičemž větší podíl z nich bude červených, na která si řada vinařů vyčleňuje více času.

„Svatomartinská vína jsou obecně velmi svěží, ovocitá a aromatická, lehká s nižším obsahem alkoholu a příjemnou kyselinkou. Nejinak tomu je i letos. Letošní Svatomartinská odrůdy Müller Thurgau vynikají tóny zralé bílé broskve se šťavnatými kyselinami. Muškáty moravské jsou nádherně citrusové, některé s dotekem zralého kiwi. Veltlínské červené rané pak má svěží šťavnatou chuť a vyniká lehkou ušlechtilou vůní s tóny manga, limety a dalšího exotického ovoce. Růžová všeobecně mají příjemný dotek jahodového jogurtu, nebo obsahují jemné jogurtové tóny lesního ovoce. Červená jsou zase sametově jemná, s vůní květů fialky a dalších jarních lučních bylin a s pikantní svěžestí,“ prozradil první informace o vínech ročníku 2023 Ing. Petr Gondáš z Národního vinařského centra a dodal: „z doposud dostupných údajů vyplývá, že i letos na trh zamíří přes 2 miliony lahví Svatomartinských vín. Nadprůměrně slunečné a teplé září ale stojí za zdravými a ideálně vyzrálými hrozny pro svatomartinské odrůdy. Vinaři většinu posbírali ve druhé polovině září, což jim dopřálo dostatek času vína připravit už na první termín zatřídění.“

2023, je 124 bílých, 85 růžových a klaretů a 63 červených vín. Nejvíce zastoupenou odrůdou je zatím Müller Thurgau (69 vzorků), následovaný Svatovavřineckým (57), Modrým Portugalem (48), Zweigeltrebe (42) a Muškátem moravským (38). Nejméně pak Veltlínské červené rané (17) a jedno růžové Cuvée.

„Letošní svátek sv. Martina vychází na sobotu, což je skvělá příležitost, jak si už 11. 11. naplno vychutnat tato svěží a ovocitá první vína aktuálního ročníku. Víkendový termín ale komplikuje doručení objednávek z e-shopů, a proto se Vinařský fond rozhodl mírně upravit podmínky, takže si je letos lze prostřednictvím e-shopů objednávat už od čtvrtka 9. 11., ovšem s doručením nejdříve v pátek 10. 11. a upozorněním, že Svatomartinské víno je určeno ke konzumaci až od soboty 11. 11. Prodej prostřednictvím maloobchodu a gastronomických podniků je ale beze změny povolen až od jedenáctého,“ sdělil Mgr. Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu. Fond ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně ji propůjčuje vinařům. „Sobotou počínaje také odstartuje nespočet koštů a oslav, restaurace budou nabízet rozličná speciální menu a Svatomartinská vína nám budou dělat příjemnou společnost minimálně do konce roku, kdy si plně uchovají svou přirozenou svěžest a lehkost, dodal Vičar.

Více nejen o Svatomartinském víně na www.vinazmoravyvinazcec



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 21 hodinami
Naservírovat fuckup jako delikatesu, která dokáže posunout podnikání na jiný level? Stereotypy ohledně selhání boří už více než de...
Redakce GastroIN - 17. 09. 2024
Přes 330 vzorků ovocných destilátů přihlásili letos pěstitelé a výrobci do 21. ročníku mezinárodní soutěžní přehlídky Grand Prix o...
Redakce GastroIN - 16. 09. 2024
Na závěr letošního seriálu hodnocení Národní soutěže vín se porotci sešli nad víny z Velkopavlovické vinařské podoblasti. V rekord...
Reklama   •   Koupit reklamu