Návštěvnické centrum Bernard v Humpolci hostilo finále kuchařské soutěže BernardChef 2024. Titul získal Martin Papež ze Střední školy obchodu, služeb a řemesel v Táboře. O vítězi rozhodovala porota profesionálů z oblasti gastronomie v čele s šéfkuchařem Martinem Jiskrou.
Ve finále poměřila svoje dovednosti čtveřice reprezentantů škol z Vysočiny, Písku a Tábora, do nejužšího výběru probojovali z několika desítek přihlášených účastníků. Mladí kuchaři měli za úkol v časovém limitu dvou hodin připravit předkrm a hlavní chod, přičemž dopředu znali jen část surovin, ze kterých budou vařit. Martin Papež připravil jako předkrm králičí terinu s omáčkou sabayon a cibulovým salátem, především ale jeho kuřecí roláda s omáčkou z pečených paprik a bylinkové knedlíčky byla nejlepší trefou do vkusu porotců, kteří se na vítězi jednohlasně shodli.
Soutěž jako podpora gastronomie
Rodinný pivovar Bernard chce pořádáním soutěže podpořit obor, který v posledních letech utrpěl odliv personálu do jiných oborů. „Poptávka po kvalitní gastronomii roste a dobře připravený kuchař je pro restauraci pokladem,“ popsal motivy pro uspořádání soutěže spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.
V čele poroty zkušený profesionál
Předsedou poroty byl Martin Jiskra, špičkový odborník s celoživotními zkušenostmi z restaurací po celém světě, šéfkuchař renomovaného zájezdního hostince U Jiskrů v Kbelnici u Strakonic, autor několika gastronomických publikací.
Soutěž BernardChef je určena studentům posledních ročníků středních škol a učilišť, které vyučují gastronomické obory. Hlásit se ale mohli i talentovaní amatéři.