Dnes je 30. leden 2025, svátek má Robin
Úvod Aktuality Kapr na talíři jednou ročně nedává smysl Vytvořit článek
Kapr na talíři jednou ročně nedává smysl
Redakce GastroIN - 29. 01. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Do nabídky restaurace Alma přibývá kapr. Tradiční a zároveň odmítaná česká ryba se pod rukama šéfkuchařů Petra Židka a Michala Daňka mění v zážitek, který zpříjemní zimní dny. Proč je kapr neodolatelný?

Záleží pochopitelně na původu, ale i zpracování a kombinaci chutí, vůní i textur. „Kapr je chuťově zajímavá ryba, která je tak akorát tučná, aby se dala dobře grilovat,” vysvětluje šéfkuchař Petr Židek.

„Grilovaný kapr v našem podání je klasické zimní jídlo, plné, hutné a krémové, které nepostrádá ani kyselé tóny a šťavnaté maso. Chceme ho na menu zařazovat od listopadu do března, nedává smysl, aby se takhle kvalitní a lokální surovina objevovala na talířích jen jednou ročně,” dodává šéfkuchař Michal Daněk.

Věděli jste, že:

       Chuť kapra ovlivňuje jeho prostředí.

       Chuť kapra ovlivňuje i roční období. Nejchutnější je v měsících od září do března, protože přijímá méně potravy, což přispívá k „čištění” jeho masa a tuků, které bývají nositeli jeho nechvalně proslulé „bahenní” chuti.

       Česko je jeden z největších producentů kaprů v Evropě, většina ryb se však vyváží.

       Rybníky jsou důležitou součástí krajiny, které pomáhají zadržovat vodu, proto má chov kaprů i svůj vyloženě udržitelný aspekt. V kombinaci s lokálností se jedná o jeden z nejudržitelnějších zdrojů masa v České republice.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 9 hodinami
Konec spekulací. O tom, kdo v Česku získá legendární čepice, symbol uznávaného francouzského gastroprůvodce Gault&Millau, je jasno...
Redakce GastroIN - 29. 01. 2025
O masopustu se odpradávna traduje, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Že je to lákavá před...
Redakce GastroIN - 28. 01. 2025
Se začátkem roku vinaři a jejich příznivci netrpělivě očekávají výsledky hodnocení Salonu vín. Pouze ta nejlepší vína pak figurují...