Dnes je 28. listopad 2024, svátek má René
Úvod Aktuality Již 11. ročník soutěže Sommelier Moravy přilákal špičky oboru do Znojma Vytvořit článek
Již 11. ročník soutěže Sommelier Moravy přilákal špičky oboru do Znojma
Redakce GastroIN - před 4 hodinami    0 Líbil se vám tento článek?

Ve dnech 20. a 21. listopadu se uskutečnil již 11. ročník prestižní soutěže Sommelier Moravy, která každoročně přivádí do Znojma špičky sommelierského oboru.

Soutěž je jedinečná svým zaměřením výhradně na sommelierské znalosti a dovednosti týkající se České republiky. Letošní ročník překonal očekávání jak v počtu účastníků, tak v úrovni jejich znalostí a dovedností.

 

Rekordní účast a vysoká úroveň soutěžících

V kategorii JUNIOR soutěžilo rekordních 34 studentů z 11 odborných škol z celé České republiky. První místo vybojovala Sophia Maria Hübler ze Súkromné školy SOŠ Gos-SK v Trnavě. Druhé místo obsadila její spolužačka Ivana Andelová a třetí příčku získal Adam Žyla ze Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy v Opavě.

V kategorii PROFESIONÁL triumfovala Natálie Válková, která tímto dosáhla historického úspěchu – jako první žena v historii soutěže zvítězila potřetí v řadě. Díky tomuto zlatému hattricku se v příštím roce zapojí do soutěže již jako porotkyně. Druhé místo obsadil Jiří Lupínek a na třetím místě se umístil Tomáš Čížek.

 

Náročné disciplíny, novinka ve finále

Soutěžící museli zvládnout několik náročných disciplín. První z nich byl hodinový písemný test, který prověřil teoretické znalosti o víně a jeho výrobě, vinařstvích a vinohradnických oblastech. Následovala slepá degustace jednoho vzorku vína, během níž měli soutěžící popsat jeho charakter a správně určit například oblast původu, odrůdu či ročník. Třetí disciplína se zaměřila na servis – soutěžící předváděli perfektní podávání šumivého nebo červeného vína podle pravidel Mezinárodní asociace sommelierů.

Letos navíc soutěž nabídla novinku ve finálové části kategorie Profesionál. Poprvé v historii spolupracovaly obě kategorie – studenti z juniorské kategorie vystupovali v roli kolegů finalistů v boji o medaile. Finálová disciplína tak kladla důraz nejen na individuální schopnosti, ale také na týmovou práci a vzájemnou podporu mezi generacemi sommeliérů.

 

Ocenění od předních odborníků a význam soutěže

Prezident Asociace sommelierů České republiky, Ivo Dvořák, ocenil nejen výkon soutěžících, ale i jejich pedagogy:
„Musím vyseknout poklonu všem pedagogům, kteří studenty na soutěž připravují. Někteří studenti se svým servisem i slepou degustací přiblížili v kvalitě provedení profesionálům. Za tím bezpochyby stojí práce pedagoga, školy a píle studentů. Tito mladí zástupci současné generace rozhodně mají svým budoucím zaměstnavatelům co nabídnout.“

Ředitel soutěže a viceprezident Asociace sommelierů, František Koudela, dodal:
„Nezbytnou součástí soutěžních dnů jsou také odborné semináře, které pro soutěžící každoročně připravujeme. Soutěžící si tak vždy odvezou nejen nové zkušenosti ale i cenné informace. O ty letošní se postarala Klára Kollárová, národní sommelierka a Lukáš, Halkoci, mladý vinař. Soutěž tak je pro účastníky nejen výzvou, ale i vzděláváním.“

 

Poděkování partnerům a organizátorům

Úspěch soutěže by nebyl možný bez podpory významných partnerů a sponzorů, mezi něž patří Pulltex, Národní vinařské centrum, Salon vín České republiky, Svaz vinařů České republiky, Vinařství Thaya, BS vinařské potřeby a další. Organizátoři také děkují členům odborné poroty a organizačnímu týmu za jejich profesionální přístup a úsilí.

 

Sommelier Moravy potvrzuje své postavení

Soutěž Sommelier Moravy znovu ukázala, že má nezastupitelnou roli nejen pro rozvoj mladých talentů a oboru, ale také jako událost, která podporuje kvalitu českých a moravských vín v České republice. Výjimečné výkony letošních vítězů potvrzují, že budoucnost českého sommelierství je v dobrých rukou. Gratulujeme všem vítězům a účastníkům a těšíme se na další ročník.

 

Více info o soutěži na www.sommeliermoravy.cz.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 27. 11. 2024
Ačkoliv se spotřebitelé v praxi setkají s různými důvody zamítnutí reklamace, obchodníci mohou přistoupit k tomuto kroku jen na zá...
Redakce GastroIN - 26. 11. 2024
Tak jako k dobrému vínu patří sýry, tak k rumu patří čokoláda. Kvalitní a dobře vybraná čokoláda pozvedne chuť rumu na novou úrove...
Redakce GastroIN - 25. 11. 2024
Advent ve Znojmě znovu po roce nabídne sváteční atmosféru, nasvícené uličky, provoněné trhy, kulturní program, zimní kino, tradičn...
Reklama   •   Koupit reklamu