Jak zajistit hladký průběh svatebního dne
Partneři
Stát se partnerem
17. 3. 2011 Každý touží, aby byl jeho svatební den něčím výjimečným. A aby to tak bylo, zajištění takového „svatebního dne“ patří mezi obzvlášť náročnou a specifickou činnost. Proti běžné slavnostní akci se svatební hostina liší především nejenom svojí jedinečnou slavnostní atmosférou, ale i logistickou a časovou náročností. Co je důležité vědět před tím, než objednáte svatební hostinu? Tak určitě datum svatby, předpokládat délku svatebního dne, typ svatebního občerstvení (od začátku formou rautu, nebo servírovaný oběd pro rodinu a večer pohoštění pro přátele formou nabídkových stolů), zda chceme uspořádat svatební obyčeje (rozbití talíře, jíst polévku z jednoho talíře apod. ), jak má vypadat svatební dort, jakou barvu šatů bude mít nevěsta, protože barva šatů nevěsty udává barevný tón celé svatební tabule, tvar tabule (stolové uspořádání U,T,I,oválné nebo kulaté stoly) a samozřejmě mít jasnou cenovou představu o realizaci svatebního dne. Nedílnou součástí je se rozhodnout podle data svatby, počtu osob a cenového limitu, kde a jakým způsobem bude svatba zajišťovaná. Svatební hostinu je možné realizovat kdekoliv – v gastronomických provozech různého typu, v historických objektech, firemních či privátních prostorách, ale i pod širým nebem. Termín ve vybraném místě konání svatební hostiny či obřadu je nutné zarezervovat poměrně brzy, někdy i jeden rok předem, a to zejména jedná-li se o atraktivní termíny a data neobvyklých číselných kombinací. Svatbu si můžete zajišťovat sami, nebo ji můžou za vás organizovat specializované firmy (svatební agentury, cateringové firmy aj.). Se svatebním dnem mohou být spojeny i další skutečnosti, jako je zajištění svatebního koordinátora, oddávajícího s matrikou, květinové dekorace, ubytování, dopravy, hudební produkce, konferenciéra, kulturního programu, vizážisty, pečení svatebního cukroví a dortů, ohňostroje či hlídání dětí, aj. Svatba je převážně uspořádaná formou banketu - slavnostní hostina se sezením u různých druhů tabulí, dle zasedacího pořádku a je podáváno jednotné MENU (pevná sestava jídel a nápojů). Používá se slavnostní způsob obsluhy. Při banketu je v mnoha případech předepsán společenský oděv. Organizační gastronomická struktura svatebního dne: - uvítací pohoštění před konáním svatebního obřadu - sklenka sektu po složení svatebního slibu - občerstvení svatebčanů během focení před slavnostním obědem - slavnostní novomanželský přípitek - tradiční svatební obyčeje (rozbití talíře, polévka z jednoho talíře atd.) - slavnostní servis obědu - krájení svatebního dortu - změna způsobu servisu pro odpolední nebo večerní pohoštění (formou nabídkových stolů) - nabídka speciálních gastronomických služeb (barmanská show, somelierské služby aj.) Text: Jana Ingrová, pedagog v oboru gastronomie, Zlín
TAG
Líbil se vám tento článek?
0
Komentáře
Výběr článků
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024
Redakce GastroIN - 21. 11. 2024